Magarin Taste Atlast objavio je listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i "bosanska kafa". Iako je zauzela 66. mjesto, posjetioci su joj dali ocjenu 4,1.
Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične, ali da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa dobro mljevenim prženim zrnima kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.
“Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuhavanjem vode u džezvi i dodavanjem mljevene kafe. Morate je miješati dok se ne pojavi gusta pjena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuha. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i rahat lokum”, navodi Taste Atlas.
“Dočekuša”, “razgovoruša”, “sikteruša”…
“Bosanska kafa” je piće koje turisti rado piju, a u Bosni i Hercegovini riječ je o društvenom fenomenu jer se ispijanje kafe razlikuje u BiH razlikuje u odnosu na druge zemlje svijeta. Upravo je to zaključila i Francuskinju koja živi u BiH.
Smatra se da je stigla u Bosnu i Hercegovinu sa dolaskom Osmanlija i od tad do danas se uz nju mnogo gorčine progutalo, ali i radosti u slast ispilo. Sve što je ovaj narod pritiskalo, uz kafu se lakše podnosilo. Postoji “dočekuša”, “razgovoruša”, “sikteruša” itd. O fenomenu ispijanja bosanske kafe više pročitajte ovdje >> Kafa – uz nju se tuguje i raduje, ispraća i dočekuje.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!