Tehnike disanja: Ove jednostavne metode pomoći će vam u opuštanju i kod stresa

Lifestyle 27. apr 202115:41 0 komentara
Pixabay

Pravilno disanje vrlo je važno u svakodnevnom životu. Postoje razne tehnike disanja koje smanjuju stres i anksioznost, pomažu kod boljeg spavanja, a jednako tako i omogućuju bolji fokus i koncentraciju.

Pronađite tehniku disanja koja vama najviše odgovara i uvedite je u svakodnevnu rutinu.

Kako svaki dan vježbati disanje?

Uvedite uvijek isto vrijeme u danu koje ćete posvetiti disanju. To može biti i samo pet minuta, a važno je jedino da pažnju posvetite načinu na koji dišete i što se događa u tijelu za vrijeme i nakon disanja. Najbolji način opuštanja i rješavanja stresa je duboko disanje. Na ovaj način se šalje poruka mozgu da se smiri i opusti, a mozak potom tu poruku šalje tijelu i smanjuju se tjelesne reakcije na stres kao što su ubrzani rad srca, znojenje i ubrzano disanje.

Same prednosti tehnika disanja vidjet ćete odmah nakon, a poboljšanje koncentracije ili fokusa i stalnu smirenost primijetit ćete nakon otprilike osam tjedana.

Postoji više tehnika disanja, a evo nekoliko koje možete izvoditi sjedeći ili ležeći, a koje su vrlo jednostavne:

1. Disanje iz trbuha

Ovu tehniku možete probati kada osjećati veliki stres, a možete sjediti ili ležati. Ovo disanje zove se još i dijafragmalno disanje. Važno je da vam je ugodno i da usmjerite misli samo na dah. Jednu ruku stavite na trbuh, malo ispod rebara, a drugu na prsa kako biste najbolje osjetili način na koji udišete i izdišete.

Udahnite duboko kroz nos u trbuh i primijetite kako se trbuh podiže, odnosno napuhuje kao balon. Izdahnite na usta, ali skupite usne kao da zviždite. Osjetite kako se sada zrak iz trbuha ispraznio. Kako bi vam bilo lakše, možete i brojati do četiri ili pet dok udišete i dok izdišete. Ponovite tri do deset puta nekoliko puta dnevno.

2. Pranayama disanje

Ova vrsta disanja primjenjuje se u jogi. Radi se o praksi kontrole daha, a na ovaj način se tijelo opskrbljuje većom dozom kisika. Najbolje ju je izvoditi na prazan želudac. Sjednite u ugodan položaj i duboko udahnite i izdahnite do kraja. Palcem desne ruke pritisnite desnu nosnicu i udahnite kroz lijevu nosnicu, a udahnite u trbuh. Kada ste udahnuli do kraja, prstenjakom iste ruke zatvorite lijevu nosnicu i na trenutak zadržite dah.

Potom odmaknite palac ruke s desne nosnice, dok prstenjak ostaje na lijevoj nosnici i sada izdahnite sav zrak kroz desnu nosnicu. Napravite malu pauzu i udahnite na istu nosnicu, a potom je zatvorite palcem, napravite kratku pauzu i izdahnite na suprotnu nosnicu. Ponovite pet do deset puta i primijetite kako se osjećate. Prije samog završetka ovog disanje jednom duboko udahnite i izdahnite na obje nosnice.

3. Disanje 4-7-8

Ova vježba se može izvoditi dok sjedite ili ležite. Stavite jednu ruku na trbuh, a drugu na prsa. Udahnite duboko iz trbuha, kroz nos, i pri tome brojite do četiri. Potom zadržite dah i brojite do sedam. Dok izdišete, kroz usta, brojite do osam. Ponovite tri do sedam puta. Ovo disanje može vam pomoći da se riješite briga prije spavanja i da bolje zaspite.

Zaključak

Dakle, tehnike disanja korisne su za rješavanje stresa, pomažu za bolje spavanje, ali i za rješavanje nepotrebnih misli ili briga. Važno je disati iz trbuha i pri tome misliti samo o disanju te nakon disanja primijetiti kako se osjećate. Tijelo će se odmah opustiti, a za najbolje rezultate i poboljšanje fokusa i koncentracije ove je tehnike potrebno ponavljati svakodnevno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!