Uskoro se pomiče sat: Kako to utječe na naše zdravlje?

Lifestyle 16. okt 202308:50
Shutterstock

Bliži nam se noć u kojoj ćemo kazaljke na satu, u tri sata poslije ponoći, pomaknuti za jedan sat unatrag. Iako za mnoge ovo samo znači sat vremena duži san, pitanje je može li nas i na koji način poremetiti ova promjena.

Mnogima je poznato da promjena u noći između 28. i 29. listopada nije pogodna za meteoropate i kronične bolesnike, međutim to ne isključuje mogućnost da je osjete i oni koji nemau nikakvih zdravstvenih tegoba, piše Danas.rs.

Raspoloženje nerijetko zavisi od vremena, naročito kada nastupi jesen. Dan biva kraći, tmurniji i hladniji, te i sunce brže zalazi, što u ljudima budi razdražljivost. Dakle, kako pomjeranje sata čini dan kraćim, moguć je izvjestan utjecaj na psihička stanja ljudi.

Psiholozi istuču da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada se on poremeti, potrebno je određeno vrijeme da se vrati u prijašnje stanje.

Naš ritam i organizam ne mogu znati za vanjske utjecaje, te im je potrebno vrijeme da se ponovno usklade.

Mnogo ljudi, naročito zaposleni, svjesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da svjetlost dana gotovo neće vidjeti tijekom radnih dana. Što je još jedna negativna posledica pomicanja sata koje nam se bliži. Naime, sve to negativno utječe na psihu i bioritam, ali i na naše zdravlje, jer je Sunce važan izvor vitamina D, Meteoropatama i kroničnim bolesnicima potrebno je najmanje dva tjedna da se vrate u normalno stanje, nakon što se vrijeme vrati unatrag.

Same promjene godišnjih doba utječu na psihu, te je jasno da i promjena sata donosi određene posljedice kao što su promjena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad