Viski je tamno alkoholno piće od žitarica koje se proizvodi širom svijeta. Prvi put je razvijen u srednjovjekovnoj Škotskoj i Irskoj. Na keltskom jeziku, njegovo ime otprilike znači "voda života".
U 16. vijeku u Škotskoj, apotekari su prodavali viski kao tonik za usporavanje starenja, liječenje zagušenja i ublažavanje bolova u zglobovima. Tokom američke prohibicije, doktori su propisivali viski za liječenje upale pluća, visokog krvnog pritiska i tuberkuloze.
Danas je viski dostupan pod različitim imenima zavisno o načinu proizvodnje – kao što su single malt, škotski viski, burbon i raž. Dok je danas vjerovatnije da će se naći na računu u baru nego na receptu, moderna istraživanja su pronašla dokaze koji mogu podržati neke tradicionalne tvrdnje da viski poboljšava zdravlje.
Međutim, dobro je dokumentovano da velike količine alkohola mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Potencijalne koristi od viskija povezane su s niskom do umjerenom konzumacijom, piše WebMD.
Da bi se smanjio rizik od štetnih posljedica vezanih za alkohol, Smjernice za ishranu Amerikanaca CDC-a za period 2020-2025 preporučuju da odrasli osobe koje su dostigle zakonsku dob za konzumaciju alkohola mogu odlučiti da ne piju ili da piju umjereno tako što će ograničiti unos na 2 pića ili manje dnevno za muškarce ili 1 piće ili manje dnevno za žene, u danima kada konzumiraju alkohol. Smjernice također ne preporučuju da osobe koje ne konzumiraju alkohol počnu piti iz bilo kojeg razloga, te da je, ukoliko odrasle osobe koje su dostigle zakonsku dob za konzumaciju alkohola odluče piti alkoholna pića, manje pijenje bolje za zdravlje nego više.
Nutritivne vrijednosti
Porcija od 30 mililitara viskija sadrži:
Kalorije: 123
Proteini: 0 grama
Masti: 0 grama
Ugljikohidrati: 0 grama
Vlakna: 0 grama
Šećeri: 0 grama
Viski je izvor:
– Fosfora
– Tiamina (vitamin B1)
– Cinka
– Željeza
– Niacina (vitamin B3)
Također sadrži elagičnu kiselinu, antioksidans koji se nalazi u bobicama. Iako su potrebna dalja istraživanja, studije pokazuju da elagična kiselina može ubijati ćelije raka i smanjivati rast tumora.
Potencijalne zdravstvene prednosti viskija
Kalorije iz alkohola su suštinski iste, ali viski nema ugljikohidrate niti šećere. Njegov sadržaj elagične kiseline također može smanjiti upalu u tijelu i smanjiti rizik od gojaznosti.
Istraživanja sugeriraju da postoji i druge zdravstvene koristi od konzumacije viskija. Međutim, sve ove koristi povezane su sa umjerenom konzumacijom – prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Čaša viskija dnevno može pružiti zdravstvene koristi kao što su:
Zdravlje srca
Visoki nivoi polifenola, antioksidanata biljnog porekla, povezani su sa smanjenjem rizika od bolesti srca. Polifenoli u viskiju su pokazali da smanjuju “loš” holesterol (LDL) i povećavaju “dobar” holesterol (HDL), te smanjuju trigliceride ili masnoće u krvi.
Loš holesterol i trigliceridi mogu zapušiti arterije, dok dobar holesterol pomaže da ih održi čistima. Održavanje zdravih nivoa može pomoći u prevenciji bolesti srca i moždanog udara.
Olakšanje simptoma prehlade
Viski privremeno može proširiti krvne sudove. U malim količinama, to može pomoći u čišćenju sluzokože u sinusima i grudnom košu, što omogućava tijelu bolje suočavanje sa bolešću i infekcijom. Ovaj efekat također može olakšati druge simptome prehlade ili gripa, poput kašlja ili otežanog disanja.
Podrška imunološkom sistemu
Naučnici nisu sigurni zašto, ali nekoliko studija povezuje umjerenu konzumaciju alkohola sa poboljšanim imunitetom na bolesti i boljim reakcijama na vakcine. Studije pokazuju niže stope prehlade, brže uklanjanje bakterija i bolji odgovor antitijela kod ljudi koji dnevno piju alkohol u odnosu na one koji to ne čine. Međutim, potrebno je mnogo više istraživanja da bi se razumio ovaj efekat.
Zdravlje mozga
Antioksidansi biljnog porijekla u viskiju mogu pomoći održavanju zdravog hemijskog balansa u mozgu. Istraživanja pokazuju da male količine viskija, posebno starijih sorti, povećavaju aktivnost neurotransmitera GABA u mozgu, odgovornog za funkciju nervnog sistema i pamćenje.
Jedno istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su konzumirali jedno do šest pića sedmično imali manji rizik od demencije u poređenju s osobama koje ne piju alkohol. Drugo istraživanje je pokazalo da umjerena konzumacija alkohola može smanjiti propadanje kognitivnih funkcija kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.
Potencijalni rizici viskija
Potencijalne zdravstvene koristi viskija povezane su s niskim do umjerenim količinama. Vremenom, prekomjerna konzumacija alkohola može povećati rizik od hroničnih bolesti i drugih zdravstvenih problema.
Razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste bili sigurni da je konzumacija alkohola bezbjedna za vas, i razmotrite sljedeće zdravstvene rizike:
Problemi sa srcem
Prednosti za srce od viskija dolaze uz male doze. Prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i bolesti srca.
Mentalno i kognitivno zdravlje
Iako male količine mogu podržavati zdravlje mozga, prekomjerni unos alkohola može poremetiti formiranje memorije. Vremenom, to može dovesti do kognitivnog propadanja.
Prekomjerna konzumacija alkohola također je povezana sa depresijom, anksioznošću i zavisnošću od alkohola.
Oštećenje jetre
Budući da vaša jetra razgrađuje alkohol u tijelu, prekomjerno konzumiranje alkohola može dovesti do bolesti jetre. Visoke količine alkohola uzrokuju taloženje masnoća u jetri i ožiljke, što na kraju može dovesti do zatajenja jetre.
Rizik od raka
Studije pokazuju da prekomjerna konzumacija alkohola može povećati rizik od raka, posebno raka usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva, gušterače i dojke.
Funkcija imunološkog sistema
Visoke količine alkohola mogu oslabiti vaš imunološki sistem, smanjujući sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija i povećavajući rizik od hroničnih bolesti.
Briga o trudnoći
Istraživanja pokazuju da bilo koja količina alkohola može izazvati probleme u rastu bebe tokom trudnoće. Također povećava rizik od pobačaja, prijevremenog porođaja i fetalnog alkoholnog sindroma.
Zdravije alternative
Iako viski sadrži mnogo antioksidanata koji poboljšavaju zdravlje, druge namirnice – poput voća i povrća – imaju slične ili veće nivoe, ali sa više hranljivih sastojaka i manje zdravstvenih rizika.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.