Svakodnevno jedenje voća i povrća izvrstan je način da ostanete zdravi - samo ih prvo dobro operite. Dok je većina ljudi svjesna opasnosti koje sirovo meso i riba mogu predstavljati za zdravlje, mnogi smatraju svježe proizvode "sigurnima". Ali svake godine 1 od 10 osoba oboli jedući nesigurnu hranu - a oko 46% ovih slučajeva bolesti izazvanih hranom dolazi od jedenja povrća i voća.
Činjenica je da se većina svježih proizvoda uzgaja na otvorenom gdje ih bilo ko ili bilo što — poput insekata i ptica — može dotaknuti. To znači da, osim prljavštine, neoprani proizvodi mogu sadržavati razne potencijalno štetne tvari — uključujući bakterije, gljivice, viruse i pesticide.
Svježi proizvodi također mogu postati kontaminirani tokom pakiranja, pripreme ili skladištenja. Čak i proizvodi uzgojeni u staklenicima hidroponski mogu sadržavati klice i pesticide.
Pranje voća i povrća je od velike važnosti za sigurnost hrane. Ali koji je najbolji način da to učinite?
Pranje vaših proizvoda
Prvo operite ruke. Sprječava klice na vašoj koži da zagade proizvod koji čistite.
Najjednostavniji i najsigurniji način pranja svježih proizvoda je ručno, pod hladnom, tekućom vodom. Trljajte voće i povrće rukama kako biste uklonili prljavštinu, pesticide i neke površinske klice. Perite dok površina više ne izgleda prljavo. Ako ćete namirnice namakati u vodi, svakako koristite čistu zdjelu umjesto sudopera – koji može biti pun bakterija.
Nikada nemojte prati proizvode deterdžentom ili izbjeljivačem jer je kora nekog voća i povrća porozna i može upiti te kemikalije. To ne samo da bi moglo promijeniti njihov okus i teksturu, već bi ih moglo učiniti i nesigurnima za jelo.
Postoje neke sigurne hemijske metode za čišćenje voća i povrća. Ocat i soda bikarbona mogu se koristiti za pranje svježih proizvoda. Oni mogu smanjiti bakterije i pesticide na proizvodima.
Za pranje octom možete koristiti destilirani slad, jabukovaču ili vinski ocat. Upotrijebite samo pola šoljice octa na šoljicu vode, natapajući proizvode uz povremeno miješanje dvije do tri minute. Zatim isperite u svježoj hladnoj vodi najmanje jednu minutu.
Međutim, jedan nedostatak kod korištenja octa je da octena kiselina koju sadrži može promijeniti okus i teksturu – osobito mekog voća – ako namačete dulje od dvije do tri minute i ne isperete dovoljno temeljito.
Što se tiče sode bikarbone, pokazalo se da oko 0,84 grama sode bikarbone na 100 mililitara vode zaustavlja rast klica na svježim proizvodima. Također se pokazalo da 15-minutno namakanje sa sodom bikarbonom uklanja gotovo sve tragove pesticida sa svježih proizvoda.
Međutim, zapravo vam je potrebna samo 1 kašikica sode bikarbone po šoljici hladne vode za pranje proizvoda. To će i dalje ukloniti mikrobe i pesticide bez promjene okusa proizvoda. Namočite voće i povrće u čistoj zdjeli 15 minuta uz povremeno miješanje.
Budući da je soda bikarbona alkalna, namakanje duže od 15 minuta i ne temeljito ispiranje može uništiti koru osjetljivog voća i povrća, utječući na njihovu teksturu i okus.
Istraživanja koja su uspoređivala učinak pranja jabuka samo vodom u odnosu na njihovo namakanje u sodu bikarbonu pokazala su da je voda gotovo jednako učinkovita kao i soda bikarbona u uklanjanju pesticida.
Ali jedno nedavno istraživanje o jabukama pokazalo je da pesticidi prodiru dublje od kože. Stoga, osim pranja, autori sugeriraju da guljenje jabuka prije jela može dodatno smanjiti bilo kakve tragove pesticida kojima biste mogli biti izloženi.
Jedan nedostatak guljenja je taj što propuštate mnoge vrijedne hranjive tvari koje sadrže kore voća i povrća. A opet, mnogo voća i povrća ne može se oguliti (poput grožđa ili zelene salate).
Dakle, na temelju dokaza koje trenutno imamo na raspolaganju, sama voda je još uvijek najbolji način za čišćenje svježih proizvoda. Nema stvarne prednosti korištenja octa ili sode bikarbone.
Povrće protiv voća
Proizvodi s tvrdom korom (kao što su tikve) ili čvrstom kožom (kao što su krumpir, slatki krumpir i korjenasto povrće) mogu se ribati četkom za povrće dok ne izgledaju čisto. Rajčice možete jednostavno ispirati pod mlazom vode oko 30 sekundi, nježno trljajući rukama.
Za pranje zelenog lisnatog povrća – poput zelene salate, brokule, karfiola, kelja ili kupusa – odvojite ga na listove ili cvjetove i pojedinačno isperite pod mlazom vode, trljajući rukama do jedne minute. Budući da se zelena salata obično jede nekuhana, sigurnije je odbaciti sve oštećene vanjske listove jer su oni najvjerovatnije kontaminirani bakterijama.
Što se tiče voća, voda je opet najbolji način za ispiranje kontaminanata. Za koštunjavo voće, jabuke i krastavce, isperite u hladnoj, tekućoj vodi do jedne minute kako biste uklonili prljavštinu, mikrobe i bilo kakvu naslagu od voska.
Visok sadržaj vode u trešnjama, grožđu, jagodama i drugom bobičastom voću čini ovo voće posebno kvarljivim. Vlaženje bobica povećat će rast svih prisutnih klica i smanjiti im rok trajanja. Kao takve, najbolje ih je neoprane čuvati u hladnjaku, a prati ih tek kada ste spremni za jelo. Uklonite sve pokvarene ili pljesnive bobice prije hlađenja.
Svo voće i povrće koje nećete odmah pojesti treba obrisati suhim papirnatim peškirom ili staviti u centrifugu za salatu kako biste uklonili vlagu i smanjili rast klica. Zatim čuvajte u posudi s poklopcem u frižideru. Također je dobra ideja očistiti kuhinjske sudopere, površine i suđe prije pranja i pripreme proizvoda.
Imajte na umu da nijedna metoda kućnog pranja ne može potpuno ukloniti ili ubiti sve klice koje mogu biti prisutne na voću i povrću. Samo kuhanje na temperaturi iznad 60 stepeni može to učiniti.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!