Vodenice u selu Gornji Rakani nadomak Novog Grada i dalje melju žito na stari mačić

Lifestyle 08. dec 202313:19 1 komentar
N1

Dvije vodenice u selu Gornji Rakani nadomak Novog Grada prkose zubu vremena, ali i čuvaju sjećenja na neka bivša vremena i život. Dok se brojnim ne može prići i odavno nisu u funkciji, brave su zamandaljene, a trava zarasla, u malom zaseoku Damjanići dva mlina i dalje ponekad, posluže mještanima.

Zahvaljujući njima su i održana u životu.

“Poraniti, kukuruze u ruke i pješke do mlina da se samelju”, priča jedan od mještana.

Nekada je to kaže bila svakodnevnica, danas povremeno samelju žito na stari način, pa sa kantom brašna do kuće, da se umijesi hljeb i napravi kafa.

“Kada je u svakoj kući bilo mnogo djece, ovi mlinovi radili su punom parom kako bi se namljelo mnogo žita da bi se othranile mnogobrojne porodice, danas, kada se gotovo svaka kuća modernizovala, a čeljad odselila, rijetko ko dođe da samelje žito na mlin, samo mi ponekad”, priča mještanin sela Gornji Rakani.

Iako najčešće oba mlina odmaraju, zahvaljujući mještanima koji nisu napustili selo, niti zaboravili stare vodenice, njihov zvuk se i danas ponekad začuje.

“Mlinovi su u funkciji, ostali na istom mjestu, netaknuti, samo su se ljudi razišli”, kaže mještanin.

No, nije to sudbina samo sela Gornji Rakani i nisu mlinovi jedino što je interesantno u ovom zaseoku.

Netaknuta priroda i žubor i dalje bistre rijeke Vojskove plijene pažnjom. Bedeme mlinova vrijeme kao da nije ni “okrznulo”.

Ono što mlinove u Gornjim Rakanima čini interesantnim dodatno jeste što su na suprotnim obalama rijeke. Sa desne strane Vojskove nalazi se mlin koji pripada selu Čađavica, a sa lijeve, rakanske strane je Damjanića mlin. Čađavica mlin izgrađen je 1939. godine, dok je Damjanića mlin podignut nešto kasnije.

Čvrste vodenice bez obzira na ratna razaranja koja su uslijedila nisu spriječile da i danas melju kao prvog dana.

Mještani, koji su ostali da žive u svom selu redovno održavaju nasljeđe svojih predaka, a za ekipu N1 potrudili su se i pokazati kako izgleda proces mljevenja žita u starom riječnom mlinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare