Župnik koji je zvonio 200 puta dnevno kažnjen s 2.000 eura

Lifestyle 28. jan 202216:55 > 17:29
Unsplash / ilustracija

Župnik u mjestu blizu Firence godinama je iskušavao strpljenje svojih župljana zvoneći 200 puta na dan, no vlasti su mu doskočile kaznom i naredbom da se suzdrži.

Don Leonardo Guerri, svećenik u Crkvi sv. Marije u mjestu Coverciano, godinama se sukobljavao sa susjedima jer je zvonio 200 puta na dan od 8 ujutro do 21 sat, piše u petak list Il Corriere Fiorentino.

Nakon neuspjela postupka mirenja, četverogodišnjeg sudskog postupka, peticija i audiometrijskih mjerenja, Regionalna agencija za zaštitu okoliša u Toskani (Arpat) odlučila je župniku ispisati novčanu kaznu od 2.000 eura.

Od sada svećenik smije zvoniti jedino kada poziva pastvu na misu i molitvu.

Na upit agencije France presse svećenik nije želio komentirati tu odluku.

Međutim, selo Coverciano nije usamljen slučaj jer zbog učestalih svađa oko zvonjave u Toskani, kardinal Giuseppe Betori, nadbiskup firnetinski, poslao je prije nekoliko godina svojim župama uredbu o ograničenju buke zvonjavom.

Uredbom zahtijeva da svećenici “izbjegavaju” iskušavati kršćanski vjerski sentiment u vrijeme starenja stanovništva, okretanja mladih od vjere i u vrijeme kada Talijanska Crkva sve teže pronalazi novake za svećenički poziv.dnevno kažnjen s 2000 eura

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare