Šta sve trebate uraditi prije nego što kući dovedete psa ili mačku

Ljubimci 27. jul 202221:52 > 21:53 0 komentara
Shutterstock

Lijepo je imati kućnog ljubimca, oni mogu da nas osvoje jednim pogledom i maženjem, ali to je velika odgovornost o kojoj treba dobro razmisliti prije nego što se konačno i odlučite na kupovinu ili usvajanje kuce ili mace.

Kućni ljubimac je velika odgovornost, on je član porodice, biće o kome treba brinuti i zato na tako nešto treba biti spreman. Kako biste razumjeli na šta sve trebate obratiti pažnju, donosimo vam nekoliko savjeta veterinara, piše City magazin.

Pripremite prostor za ljubimca

Prije svega, bitno je da imate dovoljno prostora za novog ljubimca u svom domu, kako bi oni mogli da se kreću slobodno. Kada su psi u pitanju, većim rasama potrebno je više prostora, odnosno dvorište i, naravno, česte šetnje.

Provjerite da li u vašem domu postoji nešto što će smetati ljubimcima, nešto lomljivo što bi moglo da ih povredi ili biljka koja može biti otrovna. Pomjerite stvari sa nižih na više police ili ih sklonite u prostorije u koje ljubimac neće ulaziti i obezbijedite im dio doma koji će biti samo za njih, koji će im biti svojevrsni „bezbjedni prostor“.

Po potrebi, kupite udobne krevete, igračke, kutije za pijesak i ogrlice, kao i druge potrepštine.

Pronađite veterinara koji vam je blizu

Čim usvojite ljubimca, potrebno da je da obavite sve neophodne preglede, a za to je najbolje imati veterinara koji vam je blizu. Također, dobro je znati gdje se veterinar nalazi i prije nego što ljubimac dođe, kako ne biste morali dugo da lutate u nekom nepredviđenom slučaju.

Važno je da imate sve medicinske podatke o svom ljubimcu, a i o porijeklu, odnosno njegovim precima kako bi veterinar znao na šta treba da obrati pažnju prilikom pregleda. On vam može dati i savjete o ishrani i preporuke za šetnje i druge aktivnosti. Ujedno, ovde treba uzeti i finansijski trenutak, jer čuvanje kućnog ljubimca košta, ali veterinar se ne smije zaobići.

Zapamtite da je ovo za njihov cijeli život

Možda to nije za vaš cijeli život, ali ova obaveza je do kraja života vašeg ljubimca. Bez obzira na to da li usvajate ili kupujete štene ili odraslu životinju, to je jedno živo biće za koje ste vi odgovorni i bićete u narednih desetak, a možda i dvadesetak godina. Najvažnije je da budete strpljivi, ne očekujete da je u pitanju igračka i nešto što ispunjava vaše slobodno vrijeme, već još jedna individua koja ima potrebe, ali koja će vam vratiti sav trud kroz neizmjernu ljubav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!