Zuckerberg više nije ateista

Nauka 31. dec 201617:03 > 17:04
Reuters

Prošlog vikenda osnivač Facebooka Mark Zuckerberg objavio je čestitku svojim fanovima na toj društvenoj mreži povodom kršćanskih i jevrejskih praznika.

U komentarima ispod objave jedan od korisnika postavio mu je pitanje o njegovoj vjeroispovijesti, tačnije, pitao ga je nije li on ateist. Zuckerberg je odgovorio: “Ne. Odgojen sam kao Jevrej nakon čega sam prošao kroz jedno razdoblje u kojem sam preispitivao stvari, ali sada vjerujem da je vjera vrlo važna”.

Korisnik ga je potom upitao zašto Facebook onda ne obavještava ljude da je Isusov rođendan, na što se Zuckerberg našalio: “Zar si prijatelj s Isusom na Facebooku?”, prenosi Index.

Zuckerberg se godinama javno (i na Facebooku) izjašnjavao kao ateist, zajedno sa svojom suprugom Priscillom. Nedavno je potpuno uklonio polje “religijska uvjerenja” iz svoje biografije na Facebooku.

Ranije ove godine Zuckerberg se sa suprugom susreo s Papom Franjom kako bi razgovarali o načinima na koje tehnologija može pomoći siromašnima. Kazali su mu da “se dive njegovim porukama milostinje i načinima na koje komunicira s ljudima svih vjeroispovijesti diljem svijeta”.

“Bio je to susret koji nikada neću zaboraviti. Možete osjetiti njegovu toplinu i dobrotu i koliko duboko mu je stalo do pomaganja ljudima”, kazao je tada Zuckerberg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.