Ove aplikacije su najpopularnije među cyber kriminalcima

Nauka 28. apr 201718:11 > 18:13
N1

Cyber kriminal je posljednjih godina u strahovitom porastu, u stvari je postao jednak problem kao i kriminal u stvarnom životu, možda čak i veći, iako mnogi misle kako je ovakva vrsta kriminala rezervisana samo za televizijske serije i filmove.

On-line kriminalci se služe sofisticiranim metodatama, napadaju i hakuju, dogovaraju terorističke napade, uostalom sve ozbiljne vlade odavno su svoje kancelarije za borbu protiv cyber kriminala podignule na viši nivo, tretirajući ih kao jednu od najvažnijih poluga u borbi protiv kriminala.

Baš zato analiza kompanije FlashPoint, koja je pratila događanja na “Deep & Dark webu” u periodu od 2012. do 2016. mogu izazvati čuđenje, prvenstveno zbog alata koji je dugo godina bio prvi izbor za komunikaciju među “cyber” kriminalcima.

Izvještaj je rađen na osnovu analize internet podzemlja među ruskim, španskim, francuskim, arapskim, kineskim i američkim kriminalcima, odnosno preciznije rečeno obuhvatio je govorno područje iz navedenih zemalja i regija.

Kada se govori o komunikacionim alatima, cyber kriminalci su koristili ICQ, Skype, Jabber, PGP, AOL Instant Messenger, Telegram, WeChat, WhatsApp i Kik aplikacije. Vjerovali ili ne, Skype je dominirao na većini ovih “tržišta”, jer su kriminalci s ruskog govornog područja u navedenom periodu koristili Skype u čak 62% slučajeva! Slično je bilo i sa kriminalcima sa španskog i arapskog govornog područja, ali su od 2016. oni sve češće birali ICQ i WhatsApp.

Zaista čudni rezultati, pogotovo ako se zna da je Microsoft kupio Skype i ovaj super popularni komunikacioni alat je sada pod njegovim patronatom, stoga će i noviji rezultati sasvim sigurno biti nešto drugačiji, prenosi Balkan Android. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.