Arheolozi nadomak velikog otkrića kod Sremske Mitrovice?

Nauka 03. jul 201819:24 > 19:25
N1

Da li su ekipe srbijanskih i australijskih arheologa, koje detaljno istražuju lokalitet Glac pokraj Sremske Mitrovice, na pragu velikog otkrića? Iako je počelo kao arheološko iskopavanje antičke vile, dosta elemenata, kažu, ukazuje na to da su zapravo pronašli palatu rimskog cara Maksimilijana.

U antičko doba zvali su ga “majkom svih gradova”. Iako je u današnjoj Sremskoj Mitrovici rođeno najmanje osam rimskih careva, trideset arheologa tu je samo zbog jednog od njih. Onog za kog znaju da je izgradio palatu tamo gde je odrastao.

“U istorijskim izvorima iz IV veka se kaže da je car Maksimilijan Herkulije podigao palatu u neposrednoj blizini Sirmijuma, na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari. Pošto je ovo jedini lokalitet u blizini Sirmijuma koji ima ekskluzivan, carski materijal, mi pomišljamo da bi ovo mogla biti palata koju je pomenuo istorijski izvor iz IV veka”, kaže Stefan Pop Lazić iz Arheološkog instituta u Beograda.

Arheolozi su zasad pronašli skupocjeni mozaik koji je sebi mogao da priušti jedino aristokrata, kao i ostatke kula koje označavaju da je vila bila dobro obezbjeđena. Međutim, najveće otkriće koje govori u prilog tome da je ovde nekad živio rimski car je jedan nimalo običan kamen.

Ljubičasti porfir, poput ovog, iskopavan je samo u carskim rudnicima u Egiptu. Inače, u antičkom Rimu, ljubičasta boja je, bilo na odjeći ili na građevinama, bila dozvoljena isključivo imperatorima.

Iako se za ovaj lokalitet zna već više od sto godina, ozbiljna istraživanja započeta su tek kada je projekat prošle godine preuzeo tim sidnejskog profesora Richard Majlsa. Istraživanje Sirmijuma, kaže, za njega je kruna karijere.

“Radio sam puno u Sjevernoj Africi, u Alžiru i Tunisu, zatim u Rimu, što je bilo sjajno, ali sam poželeo da se pozabavim nečim sasvim drugačijim. Čuo sam za srpska nalazišta, posebno se zainteresovao upravo za Sremsku Mitrovicu, i riješio – ovo je mjesto na kom želim da iskopavam”, kaže Richard Majls, profesor arheologije na Sidneyskom univerzitetu.

Arheolozi žele da od nalazišta, između ostalog, naprave i edukativni centar. Ideja koja se već dobro primila, jer na radionice dolaze i učenici mitrovačke gimnazije.

Mislim da je ovo prilika koju nismo mogli da propustimo, kaže jedna učenica te gimazije

N1: Nije ti teško jer je za vreme raspusta?

Učenica: Ne, mislim da je vredno žrtvovati nedelju dana raspusta da bismo dobili ovakvo iskustvo.

Nastavak iskopavanja zavisi – od novca. Arheološko nalazište gotovo u potpunosti finansira Australija, a podrška republičkih i pokrajinskih vlasti zasad je bila – simbolična.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.