Oglas

Štampani organi, vještačko meso i čipovanje - dostignuća u narednoj deceniji?

author
SRNA
06. jan. 2020. 16:25
>
16:28
2019-04-15T115704Z_886510732_RC1183928620_RTRMADP_3_HEALTH-ISRAEL-3D-HEART
REUTERS/Amir Cohen | REUTERS/Amir Cohen

Organi proizvedeni bioštampanjem biće među najvažnijim tehnološkim dostignućima u narednoj deceniji, kao i vještačko meso i čipovanje ljudi, tvrde naučni portali.

Oglas

Nauka radi na planovima inovativne medicine u oblasti bioštampe, odnosno pravljenju ljudskog organa ni od čega.

To uključuje stvaranje biološkog materijala, odnosno funkcionalnog tkiva sa dobrim šansama da ga ljudsko tijelo ne odbaci, a sve to pomoću metoda koje su dosta slične tri de štampanju predmeta od plastike - sloj po sloj.

Naučnici u taj proces polažu velike nade, jer transplantirani organi različitih donatora imaju ozbiljan postotak odbijanja, a donatora nema toliko koliko je stvarno potrebno.

U ovoj deceniji u opticaju će biti i vještačko meso.

Ljudi će kupovati i jesti burger od mesa iz laboratorije. Prvi hamburger od mesa uzgojenog u laboratoriji koštao je 300.000 dolara, a finansirao ga je "Google".

Očekuje se da će ta tehnologija od sljedeće godine uzimati sve više maha, pa će tako i laboratorijski dobijenom mesu padati cijena.

Te su tehnologije vrlo slične onim u regenerativnoj medicini, dakle onima koje se koriste u eksperimentima dobijanja vještačkog organa.

Ova decenija promovisaće Internet of Things 5G - totalnu povezanost do nivoa da se čipovi ljudima ugrađuju pod kožu ili čak u mozak i tako priključuju na jednu informativnu mrežu.

Ta mreža je upravo u fazi uvođenja, a zove se 5G. S brzinom do 100 gigabita u sekundi 5G je oko stotinu puta brža od 4G.

Ta nova tehnologija donijeće promjene ne samo u industriji, već i u drugim masovnim djelatnostima, poput televizije koja bi mogla biti dostupna uvijek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama