Pušenje klasičnih i e-cigareta povećava rizik od moždanog udara

Nauka 19. jan 202014:48 > 22:19
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Zabrinjavajući rezultati došli su iz nove studije koja je objavljena u “American Journal of Preventive Medicine”. Studija je otkrila da se mladi koji puše i tradicionalne i e-cigarete suočavaju sa znatno većim rizikom od moždanog udara.

„Već odavno je poznato da je pušenje cigareta među najznačajnijim faktorima rizika za moždani udar“, kaže glavni istražitelj Tarang Parekh sa Sveučilišta George Mason.

Važna poruka

Studija je utvrdila da je kod odraslih koji su pušili i tradicionalne i e-cigarete skoro dvostruko veći rizik od moždanog udara u usporedbi s klasičnim pušačima.

Ovaj rizik se povećao na skoro tri puta u usporedbi s nepušačima. Rezultati su također pokazali da nema velike prednosti prelaska s tradicionalnih na e-cigarete.

Ova studija se oslanjala na podatke koji se prijavljuju samostalno, što je ograničenje. Međutim, nalazi dokazuju potrebu za opsežnim, dugoročnim studijama koje bi potvrdile štetne utjecaje na zdravlje koje e-cigarete izazivaju.

“Ovo je važna poruka mladim pušačima koji e-cigarete doživljavaju kao manje štetne i smatraju ih sigurnijom alternativom”, navodi Parekh.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad