Australska studija pokazala da pčelinji otrov uništava stanice raka dojke

Nauka 02. sep 202011:52 > 11:54
Morguefile.com / Ilustracija

Rezultati australske studije u sklopu koje su istraživana antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i njegove osnovne komponente - melitina na različitim vrstama stanica karcinoma dojke, pokazali su da on "iznimno učinkovito" uništava agresivne stanice raka dojke koje se teško liječe.

U sklopu studije koju su u suradnji proveli Institut za medicinska istraživanja Harry Perkins i Sveučilište Zapadne Australije korišten je otrov od 312 medonosnih pčela i bumbara kako bi se istražila njegova antikancerogena svojstva na kliničke podtipove raka dojke, među kojima i trostruko negativan rak dojke (TNBC), kod kojega su mogućnosti liječenja ograničene.

Članovi australskog tima, što ga je vodila mlada znanstvenica dr. Ciara Duffy otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt “trostruko negativnog karcinoma dojke i HER2 stanica raka dojke”, već su to uspjeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile normalnim stanicama.

TNBC je rijedak oblik raka dojke i čini samo 10 do 15 posto svih slučajeva, naveo je Institut. To je vrsta raka dojke u kojemu na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka iznimno teško liječi. Trenutačno nema klinički učinkovitih ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

“Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspijeva u potpunosti uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta”, napisala je dr. Duffy u objavi na internetskoj stranici Instituta u srijedu.

Istodobno je melitin imao još jedan izvanredan učinak – za samo 20 minuta značajno je smanjio kemijske poruke stanica raka, ključne za rast i dijeljenje stanica raka.

Australski znanstvenik, prof. Peter Klinken je komentirao da studija ukazuje na to da melitin uspijeva omesti signalne putove unutar stanica dojke te na taj način spriječiti umnožavanje stanica.

Istraživanjem je testirano može li se melitin koristiti u kombinaciji s postojećim kemoterapijskim lijekovima za liječenje vrlo agresivnih vrsta karcinoma dojke.

Dr. Duffy je pojasnila kako su ona i kolege otkrili da melitin stvara rupe na membranama stanica karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak ostalih tretmana u stanicu raka da bi se još učinkovitije utjecalo na staničnu smrt.

Tehnika kombiniranja “melitina i docetaksela (kemoterapijskog lijeka) pokazala se iznimno učinkovitom u smanjenju rasta tumora kod miševa”, rekla je Duffy.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Nature Precision Oncology.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad