Zona smrti Mount Everesta onečišćena mikroplastikom

Nauka 21. nov 202007:18 > 07:23
Phunjo LAMA / AFP / Ilustracija

Onečišćenja mikroplastikom otkrivena su u zoni smrti Mount Everesta, na nadmorskoj visini od oko 8440 metara, objavili su istraživači u znanstvenom časopisu "One Earth".

U istraživanju, koje je 2019. godine vodilo britansko Sveučilište Plymouth, pronađeno je 12 mikroplastičnih vlakana po litri snijega s područja Everesta. Najveće količine (79 mikroplastičnih vlakana po litri snijega) pronađene su u baznom kampu, gdje su smještene ekspedicije u razdobljima do 40 dana.

Pronađena su poliesterska, akrilna, najlonska i polipropilenska vlakna, a istraživači sugeriraju da potječu od vanjske odjeće visokih performansi koju obično koriste penjači, kao i od šatora i konopa za penjanje koji se koriste u pokušajima uspona na planinu.

Vodeći autor studije dr. Imogen Napper u izjavi za medije ističe da je trag mikroplastike na Everestu podsjetnik da treba učiniti više na zaštiti okoliša.

“Tijekom posljednjih nekoliko godina pronašli smo mikroplastiku u uzorcima prikupljenim po cijelom planetu – od Arktika do naših rijeka i dubokih mora. Imajući to na umu, pronalazak mikroplastike u blizini vrha Mount Everesta podsjetnik je da moramo učiniti više da zaštitimo okoliš “, rekao je Napper.

Mount Everest nekoć je bio djelić netaknute prirode, ali planinarski turizam znatno se povećao posljednjih godina nakon prvog poznatog uspona 1953. godine. Brojni avanturisti iz inozemstva ostavljaju za sobom polomljene šatore, ostatke užeta, ambalažu za hranu, prazne boce, limenke piva, boce s kisikom i ljudski otpad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad