Astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici probali su danas po prvi put zelenu salatu koju su sami uzgajali u svemiru.
Nakon što su se kucnuli listovima salate kao što se radi sa čašama vina, trojica astronauta su salatu začinili sa malo italijanskog balzamiko sirćeta i ekstra djevićanskog maslinovog ulja, a zatim i pojeli, prenosi agencija AP.
Na trpezi astronauta našla se crvena rimska salata, ubrana nakon 33 dana rasta u specijalnim kutijama koje je dopremio bespilotni američki teretni brod Space X Dragon.
Astronaut Kjel Lindgren je izjavio da je salata bila odlična, dok je Skot Keli uporedio njen okus sa okusom rukole. Oni su zatim komentarisali kako je povrće dodalo boju u njihov život u svemiru.
Istraživači su danas u prilici da uzgajaju hranu u svemiru, što bi u budućnosti trebalo da im pomogne da prežive višemjesečna, pa čak i višegodišnja putovanja kosmičkim prostranstvima, navode u Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).
“Dostupnost svježih namirnica u svemiru mogla bi da ima pozitivni efekat na raspoloženje astronauta, kao i da im pruži izvjesnu zaštitu od svemirske radijacije“, objasnio je Rej Viler, naučnik NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi.
Prvi busen svemirske salate uzgojen je prošle godine, ali ga astronauti nisu pojeli, jer je morao da bude podvrgnut kontroli zdravstvene ispravnosti na Zemlji, test koji je uspešno prošao.