Kina gradi najveću tvornicu za kloniranje životinja

Nauka 24. nov 201510:29 > 10:31
Morguefile.com / Ilustracija

Najveća svjetska tvornica za kloniranje životinja bit će izgrađena u kineskoj luci Tianjin, javila je u utorak agencija Xinhua pozivajući se na sporazum koji su potpisali kineski naučnici.

Centar koji je u izgradnji u području za ekonomski i tehnološki razvoj u Tianjinu klonirat će pse, goveda i trkaće konje.

Životinje će biti korištene kako bi se poboljšale pasmine i povećala opskrba mesnim proizvodima s obzirom na povećane zahtjeve potrošača.

Tvornica će inicijalno proizvoditi 100.000 embrija goveda godišnje a cilj je povećati taj broj do miliona. Glavna zgrada trebala bi biti gotova do juna sljedeće godine, a predviđa se i izgradnja laboratorija za kloniranje, banke gena i naučnog obrazovnog centra, navodi Xinhua citirajući čelnika upravnog odbora Boyalife Groupe Xu Xiaochuna.

Sinica, podružnica Boyalife Groupe, fokusirat će se na matične stanice i istraživanja na području regenerativne medicine.

Od 2000. godine kineski naučnici kloniraju goveda, svinje i ovce ali se klonirane životinje uglavnom koriste za naučna istraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.