Rekonstrukcija Kristovog lica potpuno iznenađenje

Nauka 15. dec 201508:33 > 08:47
Pixabay.com / Ilustracija

Koristeći forenzičke podatke iz lobanja Jevreja koji su živjeli u 1. stoljeću, britanski umjetnik je predstavio lice Isusa Krista.

Dosadašnje fotografije Krista pokazuju bijelog, obrijanog muškarca sa plavom dužom kosom. No, stvarnost bi mogla biti drugačija.

Richard Neave, bivši profesor na Univerzitetu Manchester, rekonstruisao je sliku sina Božijeg nakon što je proučavao tri lobanje Semita iz Galileje u sjevernom Izraelu koristeći metode za identifikovanje žrtava zločina.

Forensic Anthropologist Richard Neave, this is what Jesus Christ may have looked like. Using information from skulls found at Israeli archaeological sites, this is his rendition. What do you think?

Posted by Don Schwenneker WTVD on Monday, December 14, 2015

Profesor Neave, stručnjak u medicinskoj umjetnosti, koristio je kompjuterizovanu tomografiju za kreiranje x-zraka dijelova lobanje, a evaluacijom debljine lobanje u određenim dijelovima da rekreira kožu i mišiće lica.

Također je koristio drevne crteže koje je pronalazio na arheološkim stranicama kako bi razaznao boju Kristove kose te je proučavao Bibliju da bi bio siguran da je dužina tačna.

Još uvijek nema definitivnog odgovora o tome kako bi Isus mogao izgledati.