Globalna temperatura prvi put 2°C iznad sezonskog prosjeka: Premašena gornja granica Pariškog sporazuma

Nauka 20. nov 202314:52 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Globalna prosječna temperatura u petak je prvi put bila više od dva Celzijeva stepena iznad sezonskog prosjeka iz predindustrijskog razdoblja, odnosno iznad gornje granice Pariškog sporazuma, objavio je Europski opservatorij Copernicus.

Po preliminarnim podacima, globalna je temperatura 17. novembra iznosila 2,06 stepeni Celzijusa više od prosjeka evidentiranog između 1850. i 1900., napisala je na X-u Samantha Burgess, zamjenica voditelja Odjela za klimatske promjene Copernicusa.

“Prvi dan otkako se vodi evidencija temperatura je globalno premašila predindustrijsku razinu za više od 2°C”, dodala je.

Aktualna klima smatra se toplijom za oko 1,2°C u usporedbi s tim razdobljem.

Globalni porast prosječne temperature

Svrha sporazuma potpisanog 2015. na kraju sastanka o klimi COP21 je “održati globalni porast prosječne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na predindustrijske vrijednosti” i nastaviti s naporima “ograničenja porasta temperature na 1,5°C iznad predindustrijskih vrijednosti”.

U posebnom izvješću IPCC-a iz 2018. stručnjaci za klimatske promjene, okupljeni pod okriljem UN-a usvojili su kao definiciju zagrijavanja prosjek “u razdoblju od 30 godina” u usporedbi s “referentnim razdobljem od 1850. do 1900. godine”.

Prvi evidentiran dan koji je dosegnuo temperaturu iznad praga od 2°C tek je dio niza neslavnih rekorda.

Evidencija temperatura od juna do oktobra ukazuje na to da se radi o najtoplijim ikada dosad evidentiranim mjesecima, podaci su Copernicusa. Dužnosnici Opservatorija smatraju da će 2023. gotovo sigurno premašiti godišnji rekord iz 2016.

Oktobar 2023. bio je “za 1,7°C topliji od prosječnog oktobra u razdoblju od 1850. do 1900.”, objavio je početkom novembra Opservatorij.

Rekordne temperature rezultiraju sušama, a one su sinonim za glad, razorne požare ili uragane, upozorili su znanstvenici.

O svemu će se razgovarati na 28. konferenciji UN-a o klimi koja se od 30. novembra do 12. decembra održava u Dubaiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad