Hiljade mumificiranih ovnovskih glava otkriveno u egipatskom hramu

Kultura 27. mar 202313:34 komentar
Reuters

Najmanje 2.000 mumificiranih ovnovskih glava iz Ptolemejskog perioda i raskošne strukture Starog kraljevstva, otkriveno je u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abydosu na jugu Egipta, saopštili su zvaničnici za antikvitete.

Mumificirane ovce, psi, divlje koze, krave, gazele i mungosi pronađeni su u hramu zajedno sa glavama ovnova za koje se smatra da su zavjetne relikvije koje ukazuju na kontinuirano poštovanje Ramzesa II na tom mjestu oko 1.000 godina nakon njegove smrti, saopćeno je iz ministarstva turizma i antikviteta.

Abydos, koji se nalazi u egipatskoj provinciji Sohag, oko 435 km južno od Kaira, jedno je od glavnih, ali manje posjećenih arheoloških nalazišta u Egiptu. Bila je to nekropola za rane drevne egipatske kraljevske porodice i hodočasničko središte za obožavanje boga Ozirisa.

Reuters

Iskopavanja je izvršila misija Instituta za proučavanje antičkog svijeta Univerziteta u Njujorku, prenosi Reuters.

Pored mumificiranih životinjskih ostataka, tim je otkrio veliku palaču sa zidovima debljine otprilike pet metara od šeste dinastije Starog kraljevstva, kao i nekoliko statua, papirus, ostatake drevnog drveća, te kožnu odjeću i obuću.

Reuters

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad