Još jedan drevni grad Maja otkriven u meksičkoj džungli

Nauka 21. jun 202311:23 0 komentara
Reuters

Prethodno nepoznat drevni grad Maja otkriven je u džunglama južnog Meksika, saopštio je antropološki institut te zemlje (INAH), dodajući da je vjerovatno bio važno središte prije više od hiljadu godina.

Grad uključuje velike građevine piramidalnog oblika, kamene stupove, tri trga sa zgradama i druge strukture raspoređene u gotovo koncentričnim krugovima, priopćio je institut INAH.

Dodao je da je grad, koji je nazvao Ocomtun – što znači “kameni stup” na jeziku Maja s Yukatana – vjerovatno bio važno središte središnje nizinske regije poluotoka između 250. i 1000. godine.

Reuters

Nalazi se u ekološkom rezervatu Balamku na poluotoku Yucatan i otkriven je tijekom pretraživanja uglavnom neistraženog dijela džungle, većeg od Luksemburga. Potraga se odvijala između marta i juna ove godine, korištenjem tehnologije laserskog mapiranja iz zraka.

Civilizacija Maja, poznata po svojim naprednim matematičkim kalendarima, prostirala se jugoistočnim Meksikom i dijelovima srednje Amerike.

Sukobi, različita savezništva, borba za prevlast i ratovi doveli su do njezina pada i prije dolaska španjolskih konkvistadora, u čijim je vojnim kampanjama posljednje uporište palo u kasnom 17. stoljeću.

Lokalitet sa igralištem

Nalazište Ocomtun ima središnje područje smješteno na uzvišenju i okruženo velikim močvarama, koje uključuje nekoliko piramidalnih struktura visokih do 15 metara, rekao je glavni arheolog Ivan Sprajc u izjavi.

Reuters

Grad je imao i igralište. Igre s loptom prije hispanskog doba, raširene po cijeloj regiji Maja, sastoje se od prenošenja gumene lopte koja predstavlja sunce preko terena bez upotrebe ruku i provlačenja kroz mali kameni obruč. Vjeruje se da je igra imala važnu vjersku svrhu.

Sprajc je rekao da je njegov tim također pronašao središnje oltare u području bliže rijeci La Riguena, koji su možda služili ritualima zajednice, iako je potrebno više istraživanja kako bi se razumjele kulture koje su tamo nekada živjele.

Grad je vjerojatno nestao između 800. do 1000. godine, sudeći prema materijalima koji su pronađeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!