Ledena ploča na Antarktiku veličine Francuske iznenadno “skače” i do dvaput dnevno

Nauka 19. apr 202417:22 0 komentara
British Antarctic Survey / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Nedavna studija antarktičke ledene ploče Ross otkrila je neočekivanu pojavu elastičnih valova koji pokreću cijelu ploču naprijed jednom ili dva puta dnevno.

Ta ledena ploča, koja se po veličini može usporediti s Francuskom, pokazuje značajno kretanje, fenomen koji je od vitalnog značaja za njezino praćenje usred tekućih klimatskih promjena.

Vođeno timom iz raznih američkih institucija, istraživanje identificira ledeno strujanje Whillans (Whillans Ice Stream) kao okidač za navedeno kretanje ledene ploče. Otkrili smo da se cijela ploča iznenada pomiče oko 6 do 8 centimetara jednom ili dva puta dnevno, izazvana klizanjem na ledenoj struji koja se ulijeva u ledenu ploču, pojašnjava Doug Wiens, geofizičar sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

#related-news_0

Bez instrumenata kretanje bi bilo nemoguće otkriti

To iznenadno kretanje, koje se pripisuje gubitku vode zbog strujanja, rezultira povremenim skokovima u brzini kretanja ploče. Mjerenja iz 2014. godine pomoću ugrađenih seizmografa pokazuju brze pomake do 40 centimetara u samo nekoliko minuta, što je analogno pomicanju linija rasjeda prije potresa.

Wiens naglašava neprimjetnost ovih pokreta bez korištenja instrumenata. Čovjek ne bi otkrio pokret samo osjetivši ga… tako da nije zamjetan bez instrumenata, naglašava Wiens.

Iako znanstvenici ne povezuju izravno te događaje s globalnim zagrijavanjem uzrokovanim ljudskim djelovanjem, oni naglašavaju njihovu važnost za dugoročnu stabilnost Rossove ledene ploče. Ta stabilnost ključna je za održavanje prirodnih granica za ledenjake i strujanja, ublažavajući istovremeno porast razine mora. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters.

Potencijalno raspadanje ledene ploče Ross moglo bi imati dalekosežne posljedice, utječući na ledeni pokrivač u cijeloj regiji. Wiens naglašava važnost njezinog kontinuiranog praćenja. Postoji zabrinutost da će se ledena ploča Ross jednog dana raspasti, jer su to učinile druge manje i tanje ledene ploče, ističe na kraju Wiens, prenosi Zimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!