NASA otkrila prvi mogući planet van naše galaksije

Nauka 27. okt 202120:17 > 20:31
Pexels / Ilustracija

Naučnici su možda na tragu novog velikog otkrića, a nakon što su primijetili znakove koji upućuju na moguće postojanje nove planete van Mliječne staze, što bi mogao biti prvi planet ikad otkriven izvan naše galaksije.

Mogući ekstrasolarni planet u Spirlanoj galaksiji otkrio je NASA-in Chandra X-ray observatorij, potvrđeno je iz američke agencije za istraživanje svemira.

Pod ekstrasolarnim planetom se podrazumijeva planet koji se nalazi izvan Sunčevog sistema, koji osim oko Sunca obično kruži oko zvijezde u našoj galaksiji. Do sada, svi drugi ekstrasolarni planeti su pronađeni unutar Mliječne staze, a većina ih je otkrivena unutar udaljenosti od Zemlje manjoj od 3.000 svjetlosnih godina, piše CNN.

Potencijalni novootkriveni ekstrasolarni planet u Spiralnoj galaksiji bio bi udaljen oko 28 miliona svjetlosnih godina – hiljadu puta dalje od onih unutar Mliječne staze.

“Pokušavamo otvoriti jednu potpuno novu arenu za pronalaženje novih svjetova, tražeći kandidate za planete na rendgenskim valnim dužinama – strategija koja omogućuje njihovo otkrivanje u drugim galaksijama”, pojasnila je Rosanne Di Stefano, predavačica astronomije na Centru za astrofiziku na Harvardu, koji je proveo istraživanje.

Istraživači objašnjavaju kako će se morati još dugo čekati da se potvrdi jesu li otrkili ekstragalaktički ekstrasolarni planet. Zbog velike orbite, potencijalni planet neće proći ispred svog binarnog partnera za narednih 70 godina, što znači da bi mogle proći decenije prije nego se njegovo postojanje potvrdi.

“Nažalost da bismo potvrdili da vidimo planet, vjerojatno bismo morali čekati decenijama da vidimo još jedan tranzit”, rekla je koautorica studije, astrofizičarka Nia Imara sa univerziteta u Kaliforniji.

Ako planet postoji, stručnjaci kažu da bi morao preživjeti eksploziju supernove koja je stvorila neutronsku zvijezdu ili crnu rupu. A u budućnosti bi zvijezda pratilica također mogla eksplodirati kao supernova i još jednom raznijeti planet izuzetno visokim nivoima zračenja.

Studija je objavljena u magazinu Nature Astronomy.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare