Naučnici otkrili dosad nepoznati dio mozga koji povezuje um i tijelo

Nauka 04. maj 202313:01
N1

Američki naučnici identifikovali su sistem unutar mozga koji predstavlja vezu između uma i tijela, piše agencija Reuters.

Pitanje odnosa ljudskog uma i tijela, koje je bilo tema mnogih mislilaca, ima odgovor u samoj strukturi mozga.

Naučnici tvrde da su dijelovi mozga koji se nazivaju “motorički korteks”, a koji upravljaju pokretima tijela, povezani sa mrežom koja je uključena u razmišljanje, planiranje, mentalno uzbuđenje, bol i kontrolu unutrašnjih organa, kao i sa krvnim pritiskom i brojem otkucaja srca.

Nađen je do sada nepoznati sistem unutar “motoričkog korteksa” (dio cerebralnog korteksa) koji ima višestruke čvorove između područja mozga za koje se već zna da je odgovorno za pokretanje određenih dijelova tijela, ruku, stopala i lica.

Taj dio se uključuje pri istovremenom korištenju više različitih pokreta tijela.

Taj sistem je nazvan “somato-kognitivnom akcionom mrežom”, a naučnici su dokumentovali njegove veze sa regionima mozga za koje se zna da pomažu u postavljanju ciljeva i planiranju akcija.

Utvrđeno je da ta moždana mreža odgovara regionima mozga koji su, kao što je utvrđeno u studijama u kojima su uključivani majmuni, povezani sa unutrašnjim organima, uključujući želudac i nadbubrežne žlijezde.

Otkrivena moždana mreža dopušta tim organima da mijenjaju stepen aktivnosti u iščekivanju izvođenja određene radnje.

Sve to može objasniti fizičke reakcije poput znojenja ili ubrzanih otkucaja srca uzrokovanih pukim razmišljanjem o budućem naporu, pojašnjavaju naučnici.

Dva sistema koja kontrolišu kretanje

Pokazalo se da ljudski motorički sistem nije jedinstven. Umjesto toga, naučnici vjeruju da postoje dva odvojena sistema koji kontrolišu kretanje.

Jedan je za izolovano kretanje ruku, stopala i lica. Taj sistem je važan, primjera radi, za pisanje ili govor, odnosno pokrete koji trebaju uključivati samo jedan dio tela.

Drugi sistem važniji je za integrisane pokrete cijelog tijela i više je povezan sa područjima zaduženim za planiranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare