Obrat u svijetu geologije – jedno razdoblje se više ne prizna

Nauka 04. apr 202416:24 0 komentara
Pexels/ilustracija

Obrat u svijetu geologije - svjetsko referentno tijelo je nakon desetljeća rasprava konačno odlučilo da neće priznati antropocen, razdoblje koje karakteriziraju tragovi ljudske prisutnosti posvuda na planetu, posebnim razdobljem u geološkoj povijesti Zemlje.

Premda je neporeciv utjecaj ljudskih aktivnosti, poput vrtoglava porasta stakleničkih plinova, širenja mikroplastike i ostalih onečišćenja svih vrsta te masovnog izumiranja vrsta, to ipak ne znači da smo izašli iz holocena, postojećeg geološkog razdoblja koje je počelo prije 12.000 godina završetkom zadnjega ledenog doba, objavila je Međunarodna unija geoloških znanosti (IUGS).

Na ovu odluku ne postoji pravo na žalbu.

Tehnički kriteriji nisu ispunjeni

Godine 2009. osnovana je radna skupina znanstvenika koja je trebala utvrditi u kolikoj je mjeri čovječanstvo promijenilo (ili nije) geološka razdoblja.

U srpnju 2023., nakon gotovo 15 godina proučavanja raspoloživih podataka, članovi skupine odabrali su jezero Crawford blizu Toronta u Kanadi kao globalno referentno mjesto za početak antropocena.

Slojeviti sedimenti na dnu toga malog vodenog tijela površine jednog četvornog kilometra, krcati su mikroplastikom, pepelom od izgaranja nafte i ugljena i tragovima radioaktivnih padalina, što je najbolji dokaz da se otvorilo novo poglavlje geološkoj povijesti Zemlje, zaključili su znanstvenici.

No znali su da je neizvjesno hoće li IUGS priznati postojanje antropocena s obzirom na to da brojni renomirani geolozi vjeruju da tehnički kriteriji za uvođenje novoga geološkog razdoblja nisu ispunjeni.

Glasanje je održano u pododboru moćne Međunarodne komisije za stratigrafiju (ICS), tijela IUGS-a odgovornog za metodičnu podjelu 4,6 milijardi godina povijesti Zemlje na geološke ere, razdoblja i epohe.

Od 19 članova odbora koji su glasali, 12 ih je bilo protiv uvođenja atropocena kao novog geološkog razdoblja.

Propuštena prilika

Nema dvojbe da je “doba čovjeka” donijelo duboke globalne promjene, slaže se Erle Ellis, znanstvenik koji kritizira prijedlog o antropocenu.

“Ali nema potrebe da se uspostavi čvrsta granica. To jednostavno nije najvažnije pitanje”, rekao je Ellis, profesor geografije na Sveučilištu Maryland.

Martin Head, profesor znanstvenih studija o Zemlji na Sveučilištu Brock u Kanadi i zagovornik antropocena, kazao je da postoji “bezbroj geoloških znakova” nove ere.

Činjenica da je IUGS odbio priznati antropocen posebnim razdobljem u geološkoj povijesti Zemlje “propuštena je prilika da se prepozna i podrži jednostavna stvarnost, odnosno da je naš planet napustio svoje prirodno stanje funkcioniranja sredinom 20. stoljeća”, rekao je za AFP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!