Pluton je prestao biti planeta prije tačno 17 godina: Zašto?

Nauka 25. aug 202314:42 0 komentara
Unsplash

Međunarodna astronomska unija (IAU) je u augustu 2006. godine donijela odluku koja će zauvijek promijeniti Sunčev sistem. Članovi IAU glasali su o dugo nacrtanom prijedlogu koji je tačno definisao šta astronomi misle pod pojmom "planet". I tako je Pluton reklasifikovan kao patuljasta planeta i naš Sunčev sistem je smanjen na osam. Sedamnaest godina kasnije, prijedlog ostaje kontroverzan kao i uvijek.

Šta planetu čini planetom?

IAU je prošao kroz mnoge iteracije mogućih definicija, koje bi uključivale planete oko drugih zvijezda – egzoplaneta – i planete koje su izbačene iz svog zvjezdanog sistema. Ali pokrenuta su pitanja o nemogućnosti da se prilagode skitnički planeti, te planete izbačene iz svojih zvjezdanih sistema.

Konačno, posljednjeg dana desetodnevne konferencije u Pragu, sadašnja definicija je iznesena, izglasana i odobrena. Planeta treba da zadovolji tri uslova. Treba da kruži oko Sunca. tako da su sve egzoplanete i planete skitnice vani. Mora dostići hidrostatičku ravnotežu, što znači da mora biti otprilike sferična. I konačno, mora očistiti svoju orbitu tako što je tamo glavno gravitaciono tijelo.

Zašto je Pluton “degradiran”?

Pluton nije ispunio treći uslov. Daleki svijet nije očistio svoju orbitu, koju djelimično dijeli sa Neptunom. Ali branioci planetarnog statusa Plutona tvrdili su da ni Zemlja, Mars, Jupiter i Neptun nisu očistili svoju orbitu. Ali ako izuzmemo Mjesec, Zemlja je 1,7 miliona puta teža od ostalih asteroida koji prelaze njenu orbitu. Pluton je samo 0,07 teži od njih.

Diskusija unutar i izvan naučnih krugova nazvala je ovo degradacijom, a ne klasifikacijom, ali bi se moglo tvrditi da je Pluton uzdignut kao prvi primjer dvije nove klase objekata: patuljastih planeta i plutoida.

Ljudi sa svih strana debate naglašavaju kako je definicija daleko od savršene i koliko se često planeti definišu ne samo kao planeti već i sa dodatnim pridjevima: stjenoviti, plinoviti gigantski, ledeni divovi, itd.

Pluton je svijet misterije i čuda

Postoji mnogo drugih stvari koje Pluton čine tako čudnim. Na primjer, nijedan od njegovih pet mjeseci zapravo ne kruži oko patuljaste planete. Svi oni kruže oko jedne tačke izvan Plutona, a za to je kriv Haron, njegov najveći mjesec.

Haron ima otprilike polovinu prečnika Plutona i otprilike jednu osminu njegove mase. Ovo je toliko veliko da je baricentar ovog sistema – tačka oko koje kruže objekti u sistemskoj orbiti – zapravo 960 kilometara od površine Plutona.

Ne možete više imati devet planeta…

Među astronomima postoji jedna stvar koja je, nažalost, nedostajala u javnom diskursu. Ne možemo više imati devet planeta u Sunčevom sistemu. Uzrok tome se zove Eris, patuljasta planeta nazvana po boginji svađe i razdora.

Masivniji je od Plutona i samo nešto manji, pa ako Pluton postane planeta, zašto ne i Eris? Najava njegovog otkrića od strane Mikea Browna, Chada Trujilloa i Davida Rabinowitza zapravo je nazvala 10. planetu.

Postojanje ovog svijeta natjeralo je IAU da sljedeće godine usvoji sadašnju rezoluciju, piše IFLScience. Dakle, ili imamo osam planeta ili ih imamo najmanje 13 dodavanjem patuljastih planeta Ceres, Pluton, Eris, Haumea i Makemake. Astronomska zajednica (ali još ne i IAU) priznaje ih kao patuljaste planete.

Jedini način da ponovo imamo devet planeta je da zadržimo trenutnu definiciju i nadamo se da su Mike Brown i kolege u pravu kada sumnjaju da postoji velika i masivna planeta daleko od Sunca koju još nismo vidjeli. Potraga za neuhvatljivom Planetom 9 je u toku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!