Kako izgleda čovjek iz 14. stoljeća koji je živio u srednjovjekovnoj Bosni (FOTO)

Nauka 01. nov 202313:53 0 komentara
N1

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevo predstavio je danas rezultate naučnoistraživačkog projekta "Lice srednjevjekovne Bosne" - 3D rekonstrukcija lica na bazi genetičkih informacija iz arheoloških uzoraka. Javnost ima priliku vidjeti kako izgleda lice jednog srednjovjekovnog čovjeka.

Danas je predstavljen jedan od rezultata projekta 3 D lica. Izgled U fokusu istraživanja bio je običan čovjek i njegov život.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Istraživanje je počelo 2021. godine, a podržalo ga je Ministarstva za nauku i mlade KS. Iskopavanja su vršena 2015. godine, a genetičkom analizom utvrđeno je da je osoba muškog spola životne dobi od 35 do 40 godina.

Kako je rečeno, sve analize su bazirane na genetskim varijantama koje određuju fizičke osobine. Tako na ovoj rekonstrukciji možemo vidjeti da je osoba muškog spola, ima svijetlo plave oči, svijetlu kosu i ovu boju kože. Rekonstrukcija je bazirana na činjenicama.

“To su na nauci bazirane činjenice. Tako da rekonstrukcija ako bi je radila dva različita antorpologa, mogla bi biti u nekim ipak malim detaljima različita, ali bazirana na činjenicama – ona bi dala ovakav rezultat” , saopštila nam je Selma Suljagić-Zukić, doktorica nauka iz oblasti dentalne forenzike u Bosni i Hercegovini.

Osoba datira iz 14 stoljeća.

Rekonstrukciju je uspjela uraditi grupa naučnika sa Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu na bazi genetičkih informacija iz arheoloških uzoraka. Ova rekonstrukcija javnosti će biti dostupna u Jajcu gdje su vršena iskopavanja i u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

“Ovo istraživanje se bazira na prethodnim istraživanjima koja su bila fokusirana na istraživanja o životu i običaju ljudi iz srednjeg vijeka, zatim na istraživanjima o dontološko antropoloskim karakteristikama srednjovjekovnog stanovništva, te se najviše naslanja na istraživanja o genetičkoj strukturi srednjovjekovnog stanovništava, koje je živjelo na ovim prostorima”, naglasila je Jasmina Čakar sa Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

“Ovo je jedan dodatni pokušaj da rasvijetle srednjovjekovni Bosanski period, način sahranjivanja, običaje sve ono što se veže za stećke. Ovo je dakle odličan primjer prezentacije srednjeg vijeka. Prvi put prezentirano je jedno lice čovjeka koji je zivio u 14. i 15. stoljeću, stoga kao imperativ nameće se dakle činjenica da jedan ovakav predmet treba da bude izložen i u Zemaljskom muzeju, ali dakle i u Jajcu, gdje je taj čovjek živio”, rekao nam je arheolog Edin Bujak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!