Puca najveći ledeni greben, koji je veličine Francuske

Nauka 30. jun 202415:59 1 komentar
Rossova ploča na Antartiku, 2001. godina (JOSH LANDIS / AFP / Profimedia)

Znanstvenici su došli so zabrinjavajućeg otkrića - duboko ispod antarktičkog ledenog grebena veličine Francuske, Rossove ploče ili police, došlo je do neobičnih pomaka.

Najveći ledeni greben na Antarktici pomiče se, a promjene su gotovo sigurno prouzročene globalnim zagrijavanjem.

Što se zapravo događa?

Studija objavljena u časopisu Geophysical Research Letters u ožujku pokazala je da se Rossova ledena ploča svakodnevno urušava. O ovom događaju izvještaj je načinilo i je Sveučilište Washington u St. Louisu.

Rossova ledena polica najveća je na Antarktici, ogromna plutajuća platforma (blizu 500.809 četvornih kilometara) koja igra ključnu ulogu u glacijalnom sustavu i globalnoj klimi. Nalazi se u Rossovom moru između Viktorijine zemlje i Zemlje Marie Byrd.

Ledene rijeke

Većim dijelom pripada Novom Zelandu. Pod ovom golemom ledenom masom teku rijeke, led se tijekom godine smanjuje i ponovno formira i tako već tisućama godina. Ali, sada se uočilo nešto novo.

Ploča se pomiče i do 40 centimetara dnevno, a destabilizira je ledena rijeka koja se u nju ulijeva, rekao je Doug Wiens sa Sveučilišta Washington.

Ovi iznenadni pokreti potencijalno bi mogli igrati ulogu u pokretanju potresa i lomova u ledenoj polici, kaže znanstvenik koji je ispitivao ponašanje ledenjaka i u prošlosti, ali je sada prvi put uočio da se čitava ploča pomiče.

Antarktika se pomno promatra kao pokazatelj promjena u ostatku svijeta. Ako se tamo, najhladnijem mjestu na Zemlji, topi led, razina mora će porasti, a mogli bi se pojaviti i drugi problemi.

Na primjer, morski led na Antarktici koji se otopio u ljeto 2023. nije se ponovno formirao zimi. Kao rezultat otapanja leda, kolonije carskih pingvina pretrpjele su ekstreman pad razmnožavanja. Rossova ploča također se otapa, prijeteći otočnim državama i nekima od najvećih svjetskih gradova ​​porastom razine mora.

Bez fosilnih goriva

Ne povezuju svi znanstvenici ova zbivanja s globalnim zatopljenjemIma i drugačijih mišljeja, ali, ako se Rossova ploča raspadne, moglo bi doći do pravog kolapsa.

Nizozemski znanstvenici u međuvremenu iskušavaju tehnologiju koja bi pomogla u zgušnjavanju arktičkog morskog leda, ali najutjecajnije dugoročno rješenje za izbjegavanje velikog otapanja leda u blizini polova je smanjenje prosječne temperature Zemlje – i postupno ukidanje korištenja fosilnih goriva, prenosi SD.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare