Rijedak nebeski događaj u ovom mjesecu: Pet planeta će se pojaviti na nebu

Nauka 27. mar 202311:45 0 komentara
Shutterstock

28. marta, pet planeta će biti vidljivo posmatračima zvijezda na sjevernoj hemisferi. Jupiter, Merkur, Uran, Mars i Venera će se poredati u velikoj planetarnoj liniji odmah nakon zalaska sunca.

Iako je poravnanje dvije ili tri planete prilično uobičajeno, vidjeti njih pet na nebu odjednom je rijetka poslastica.

Merkur i Jupiter će biti vidljivi blizu horizonta, dok će Venera sijati više na nebu, a Mars će biti blizu prve četvrti Mjeseca. Ove četiri planete – posebno Merkur i Jupiter – biće lako uočiti.

Međutim, neće sve planete biti vidljive golim okom. S obzirom na njegovu udaljenost od Zemlje, dvogled ili teleskop su neophodni da biste vidjeli Uran, piše MyModernMet.

Ako ste zainteresovani da vidite planetarno poravnanje, postoje aplikacije koje vam mogu pomoći da shvatite šta možete očekivati da vidite. Na primjer, koristeći aplikaciju Sky Tonight, moći ćete brzo otkriti planete na nebu na vašoj lokaciji, kao i njihove uvjete vidljivosti.

U stvari, vaša lokacija, kao i vremenski uslovi, bit će glavni faktori u određivanju da li ćete moći vidjeti rijedak događaj ili ne.

„Osim ako nemate čisto nebo i skoro ravan zapadni horizont bez prepreka kao što su drveće ili zgrade, nećete vidjeti Jupiter i Merkur“, kaže Rick Fienberg, viši urednik u Sky & Telescope.

Astronomski kalendar: Najznačajniji nebeski događaji za kalendarsku 2023.

Ako iz nekog razloga propustite ovo veliko planetarno poravnanje; u aprilu će se pojaviti dva manja poravnanja.

11. aprila na nebu će se pojaviti Merkur, Uran, Venera i Mars. Zatim, nekoliko sedmica kasnije, 29. aprila, ista grupa će izaći na nebo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!