Riješena misterija izgradnje egipatskih piramida?

Nauka 17. maj 202422:39 2 komentara
Shutterstock

Naučnici vjeruju da su možda riješili misteriju kako je 31 piramida, uključujući i svjetski poznati kompleks u Gizi, izgrađena u Egiptu prije više od 4.000 godina.

Istraživački tim sa Univerziteta Sjeverne Karoline Vilmington otkrio je da su piramide vjerovatno izgrađene duž davno izgubljenog, drevnog ogranka reke Nil – koji danas pokriva pustinja i oranice.

Dugi niz godina, arheolozi su mislili da su stari Egipćani sigurno koristili obližnji vodeni put za transport kamenih blokova potrebnih za izgradnju piramida.

Ali do sada, „niko nije bio siguran gdje je ta lokacija, njen oblik, veličinu ili blizinu ovog mega vodenog puta do današnjeg mjesta piramida“, rekla je jedna od autorica studije, profesorica Iman Gonajm.

Rijeka koja se mijenja

Kao i druge rijeke, Nil se prilagođavao i mijenjao tokom vremena kao odgovor na klimatske promjene, poplave i suše. Ljudi i mjesta se takođe kreću sa rijekom. U prošlosti su civilizacije padale i dizale se u skladu sa ovim promenama.

Nil nije uvijek izgledao ili funkcionisao kao sada. Tragovi nekadašnjeg toka rijeke i njenih ogranaka mogu se naći skriveni ispod površine zemlje.

Mnogi naučnici su raspravljali i tražili odgovore na misterije Nila. Prethodna istraživanja su dokumentovala dokaze o postojanju dijelova drevnih vodenih puteva ili močvara, posebno u blizini piramida u Gizi.

Shutterstock

Uzvodno blizu Luksora, obrasci migracije Nila su istraženi, a nizvodno napušteni kanali otkriveni su u delti Nila. Ipak, do sada naučnici nisu imali sveobuhvatnu mapu i razumijevanje plovnih puteva koji su u prošlosti hranili opsežni lanac piramida od Lišta do Gize.

Međunarodna saradnja naučnika

U naporima naučnika sa svih kontinenata, istraživači su koristili radarske satelitske snimke, historijske mape, geofizička istraživanja i jezgro sedimenta (tehniku koju koriste arheolozi da pronađu dokaze iz uzoraka) da bi mapirali rukavac rijeke – za koji vjeruju da je nestao zbog velike suše i pješčanih oluja prije više hiljada godina.

Tim je uspio da „prodre ispod pjeska i napravi snimke skrivenih karakteristika terena“ korištenjem radarske tehnologije, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Među tim skrivenim karakteristikama bile su i „rijeke i drevne strukture“ koje se prostiru u podnožju mjesta gdje leži „ogromna većina staroegipatskih piramida“, navodi profesorica Gonajm.

U intervjuu za BBC, jedna od koautorica studije, dr. Suzan Onstin, rekla je da je „locirala riječni krak i došla do podataka koji pokazuju da je postojao plovni put koji bi se mogao koristiti za transport težih blokova, opreme, ljudi. Sve to nam zaista pomaže da objasnimo tehnologiju u gradnji piramida“.

Tim je otkrio da je rječni krak – nazvan Ahramat grana, (ahramat što znači piramide na arapskom) – bio dugačak otprilike 64 kilometra i širok između 200-700 metara.

I graničio se sa 31 piramidom, koje su izgrađene prije 4700 i 3700. godina.

Otkriće ovog izumrlog rječnog ogranka pomaže da se objasni velika gustina piramida između Gize i Lišta (mjesto sahranjivanja vladara Srednjeg kraljevstva), u sadašnjem negostoljubivom području saharske pustinje.

Blizina rječnog kraka kompleksu piramida ukazuje da je bila „aktivna i operativna tokom faze izgradnje ovih piramida“, navodi se u studiji.

Dr. Suzan Onstin je objasnila da su drevni Egipćani mogli da „koriste energiju rijeke za nošenje ovih teških blokova, a ne ljudski rad“, dodajući da je „to podrazumijeva mnogo manje napora“.

Šta se desilo sa ogrankom Ahramat?

Vremenom se Ahramat ogranak pomjerio na istok i na kraju je voda prestala da teče duž njega. Istraživači ne znaju tačno zašto. Možda su Ogranak Ahramat i njegova kćerka, današnja rijeka, bili zajedno jedno vrijeme.

Rijeka se možda postepeno pomjerila niže ka ležećoj poplavnoj ravnici, prema sadašnjoj lokaciji Nila. Također je moguće da je tektonska aktivnost nagnula cijelu poplavnu ravnicu ka sjeveroistoku, pretpostavljaju naučnici.

Treća mogućnost je da je povećanje pijeska nanesenog vjetrom možda ispunilo riječni kanal. Povećanje taloženja pjeska najvjerovatnije je povezano sa periodima dezertifikacije u pustinji Sahare u sjevernoj Africi.

Pomjeranje i smanjenje grane Ahramat također se može objasniti ukupnim smanjenjem protoka vode usljed smanjenih padavina i veće sušnosti u regionu, posebno tokom kraja Starog kraljevstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare