Sve za nauku: Čak 40 hiljada puta stao na zmije otrovnice, ugrizla ga čegrtuša

Nauka 08. jul 202412:35 0 komentara
REUTERS/Adnan Abidi

Brazilski biolog koristio se neuobičajenom metodom istraživanja ponašanja zmija otrovnica – blago je stao na njih čak 40 hiljada puta. 

Joao Miguel Alves-Nunes iz istraživačkog centra Butantan u Sao Paulu stao je na zmije (Bothrops jararaca) 40 hiljada puta noseći posebne zaštitne čizme. Riječ je o raširenoj i iznimno otrovnoj zmiji nastanjenoj na jugoistoku Brazila.

Njegovo istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, donijelo je ključna saznanja o napadima tih zmija u regiji, zaslužnih za velik dio od ukupno 20 hiljada trovanja godišnje u Brazilu.

Zmije tokom istraživanja nisu povrijeđenje, naglasio je Alves-Nunes, dodajući kako je jako važno proučavati ponašanje zmija u tom, dosad neistraženom području, posebno u Brazilu. U većini drugih studija ne istražuje se razlog zašto je zmija napala, rekao je.

“Ako istražujete malariju, možete istražiti virus koji uzrokuje tu bolest, no ako ne proučite i komarca koji je širi, nikad nećete riješiti problem”, kazao je Brazilac.

Dodao je da je testirao 116 životinja i na svaku je stao 30 puta. Tokom niza testova koji su trajali nekoliko dana, on je ukupno stao na zmije 40,480 puta.

Alves-Nunes je stajao ili pored zmije ili blago na njihovu glavu, trup ili rep. Pritom se osjećao potpuno sigurno zbog zaštitnih čizama. Ipak, ranije ga je ugrizla čegrtuša, nakon čega je saznao da je alergičan i na zmijine toksine i na protuotrove, zbog čega je bio dugo hospitaliziran.

Njegova studija pokazala je da je najviše vjerovatno da će vas ugristi manja Jararaca zmija. Ženske zmije su u pravilu agresivnije i sklonije napadu, osobito kad su mlađe te tokom dana.

Istraživanje je pokazalo i da će ženke češće napasti tokom visokih temperatura, a da će mužjaci rijetko napasti tokom noći, odabirući radije bijeg.

Vjerovatnost da vas ta zmija ugrize veća je ako ju dirate po glavi nego po tijelu ili repu.

Istraživački tim predvođen Alves-Nunesom nada se da će studija poboljšati distribuciju protuotrova koji se često šalju samo većim bolnicama, zbog čega dio pacijenata mora daleko putovati nakon ugriza.

“Uspoređujući naše podatke s drugim studijama o distribuciji zmija možemo identificirati područja gdje će zmije biti agresivnije”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!