Tri spektakla na nebu ovog vikenda: Spremite se za kišu meteora

Nauka 05. maj 202312:48
Unsplash/Ilustracija

Sa sjajnim meteorima koji blješte nebom iz meteorske kiše Aquariids i šansom da vidite pomračenje Mjeseca, petak će biti idealno vrijeme da se zagledate u nebo za dan spektakularnih nebeskih događaja.

Svako ko želi da promatra meteore na ovogodišnjoj emisiji Aquariids mogao bi vidjeti do 20 meteora na sat, ali morat ćete ustati rano: najbolje vrijeme za vidjeti meteore će biti neposredno prije zore u petak, subotu ili nedjelju. Prema procjenama, vrhunac događaja u subotu.

Pored meteorskog tuša dolazi i majski cvijetni mjesec, prvi pun mesec u „mjesecu cvijeća“, i njegovo skoro savršeno poravnanje sa Suncem i Zemljom. To poravnanje će stvoriti ono što je poznato kao pomračenje Mjeseca u polusjenu, kada Mjesec uđe u Zemljinu vanjsku sjenu. Ovaj događaj će se održati u petak, ali neće biti vidljivo jer mjesec tada ne izlazi. Ali to će uzrokovati zatamnjenje površine Mjeseca za one u Africi, Aziji i Australiji.

Sudar nebeskih događaja mogao bi biti uzbudljiv za ljubitelje svemira, ali zajedno bi mogli ometati vaš pogled. Sa punim mjesecom, Akvariidi će morati da se takmiče sa smetnjama jakog svjetla da bi se vidjele na noćnom nebu, prenosi CNN.

“Preporučio bih da izađete oko 3 sata ujutro. Uzmite stolicu za travnjak i postavite mjesec na iza svojih leđa”, rekao je Robert Lunsford, koordinator izvještaja o vatrenoj kugli za Američko meteorsko društvo.

“Potražite ove brze meteore koji pucaju uvis sa istočnog horizonta. Neće svi meteori koje vidite biti Eta Aquariids, ali ih je lako odrediti jer su Eta Aquariids vrlo brzi”, dodao je.

Više o pomračenju Mjeseca

Tokom pomračenja, sjenka koju Zemlja baca je podijeljena na dva dijela: umbra, koja je tamni centar, i penumbra, slabija spoljašnja sjenka. Tokom pomračenja polusjane, mjesec ostaje na ovom vanjskom prstenu, izgledajući kao da se zatamnjuje, ali ne totalno kao kod potpunog pomračenje Mjeseca.

“Zatamnjenje Mjeseca je vrlo malo, ali ako je neko na mračnom mjestu, može primijetiti da pun mjesec nije tako svijetao kao inače”, rekao je Noah Petro, šef NASA-ine planetarne geologije, geofizike i geohemije, uz napomenu da će to nekome biti teško vidjeti.

Šta su Eta Aquariidi?

Svaka godišnja kiša meteora ima radijant, sazviježđe iz kojeg izgleda da potiču meteori. Sazviježđe Vodolije je Vodolija, otuda i naziv pljuska, a leži na ekliptici, putanji Sunca na nebu.

Akvariidi su vidljivi samo pred zoru jer radijant izlazi nekoliko sati prije sunca, ograničavajući večernje sate u kojima ih možete vidjeti.

Oni u sjevernim područjima, poput Kanade, imat će manji prozor da vide aktivnost, rekao je Lunsford iz Američkog meteorskog društva, dok će oni na južnoj hemisferi imati nešto duži vremenski okvir gdje će radijant biti gore, a sunce će i dalje biti dole.

Akvaridi obično proizvode meteore koji su brži od drugih, uključujući posljednji događaj Lirida u aprilu, što znači da imaju tendenciju da proizvode upornije vlakove, dimne tragove uzrokovane raspadom blistavih brzih meteora. Brzina meteora je određena uglom pod kojim se susreće sa Zemljom, a Akvaridi se uglavnom sudaraju sa atmosferom, rekao je Lunsford.

Lunsford je također spomenuo da se na ovogodišnjem vrhuncu očekuje nešto više meteora po satu, a sljedeće godine još više zbog perturbacije koja je uzrokovala da se trag krhotina približi Zemlji. Godine 2024. Lunsford procjenjuje da bi oni unutar južnih tropskih područja mogli vidjeti raspon od 75 do 100 meteora na sat.

„Ne treba vam skupa oprema; to je način na koji možete učestvovati u astronomiji bez trošenja puno novca, i to je zabavno”, rekao je Lunsford. „U stvari možete dati korisne naučne doprinose tako što ćete prebrojati broj meteora koje vidite i pokušati ih razdvojiti na liride ili ne-liride”, dodao je on.

Osim dobre prestvae tokom vikenda, uvijek možete simbolično poželjeti neku žleju kada vidite zvijezdu padalicu.

Za više nebeskih događaja tokom ove godine, pogledajte N1 astronomski kalendar:

Astronomski kalendar: Najznačajniji nebeski događaji za kalendarsku 2023.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare