Veliko otkriće: Na Jupiterovom mjesecu pronađen još jedan ključan element za život

Nauka 22. sep 202313:48 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Svemirski teleskop James Webb pronašao je dokaz o prisutnosti ključnog elementa za razvoj života na Jupiterovom mjesecu Europi - ugljičnog dioksida u okeanu ispod njezine ledene površine.

Znanstvenici su došli do izvanrednog otkrića u vezi s Jupiterovim mjesecom, Europom, zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb (JWST). Čini se da podzemni okean Europe sadrži značajne količine ugljen dioksida, ključnog elementa za život.

Dvije odvojene istraživačke skupine, analizirajući JWST podatke, došle su do tog istog zaključka. Studije vezane za ta istraživanja su objavljene u časopisu Science. Jednu je vodio Geronimo Villanueva iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, a drugu Samantha Trumbo sa Sveučilišta Cornell.

Čini se da ugljen dioksid migrira prema ledenoj površini Europe, a najveće koncentracije pronađene su u području poznatom kao Tara Regio. Taru Regio karakterizira kaotičan teren, obilježen jamama, grebenima, pukotinama i kupolama, a vjeruje se da je nastala zbog interakcija s podzemnim okeanom tijekom miliona godina.

Što to znači za potencijalnu nastanjivost?

Kako prenosi ZIMO, najjači signal dolazi iz haotičnog terena, koji je geološki svježiji od ostalih područja Europe, što znači da je vrlo vjerojatno da je ovaj materijal nov i da mora doći iz unutrašnjosti, pojašnjava Villanueva

Štaviše, povišene razine ugljen dioksida u drugim dijelovima kaotičnog terena ne odgovaraju onome što bi se očekivalo da je doveden iz vanjskih izvora poput kometa.

Nova otkrića obećavaju potencijalnu nastanjivost podzemnog oceana Europe. Ugljik je temeljni element za sve poznate oblike života, a služi kao građevni blok za složene organske molekule. Trumbo pak naglašava važnost razumijevanja kako je ugljik stigao na Europu, njegove količine i oblika.

Ugljik je biološki ključan element, stoga je važno otkriti kako je dospio na Europu, koliko ga ima i u kojem je obliku tamo, kaže.

Iako je JWST do sada proveo samo jedno ispitivanje Europe, postoje planovi za tri dodatna promatranja. Očekuje se da će ti nadolazeći pogledi pružiti sveobuhvatnije razumijevanje površinskog sastava Europe i potencijala za nastanjive uvjete unutar oceanaa tog znanosti izuzetno zanimljivog Jupiterovog mjeseca, piše NewScientist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!