Vrh strelice napravljen od meteorita prije 3.000 godina pronađen u Švicarskoj

Nauka 10. aug 202312:48 0 komentara
Thomas Schüpbach/Prirodnjački muzej Bern

Vrh strelice iz bronzanog doba otkriven u Švicarskoj napravljen je od meteorita, pokazalo je novo istraživanje. Datira između 900. i 800. godine prije Krista, a dugačak je 39 milimetara. Pronađen je na arheološkom nalazištu u Morigenu na jezeru Biel u Švicarskoj tokom iskopavanja u 19. vijeku.

Naučnici iz Prirodnjačkog muzeju u Bernu su otkrili da je ovaj predmet star gotovo 3000 godina napravljen od gvožđa iz meteorita koji je pao u Estoniji.

To pokazuje da se meteoritskim gvožđem u Evropi trgovalo 800. godine pre Krista ili ranije. „Ovakvi dokazi o ranoj upotrebi meteorita izuzetno su rijetki“, kazali su stručnjaci, a prenosi CNN.

Naime, ljudi iz tog doba još nisu počeli da tope gvožđe, ali mogli su ga pronaći na mjestima gdje je pao meteorit. Dok su predmeti izrađeni od meteorskog gvožđa pronađeni u Turskoj, Grčkoj, Siriji, Iraku, Libanu, Egiptu, Iranu, Rusiji i Kini, takvi su artefakti prethodno otkriveni samo na dva mjesta u centralnoj i zapadnoj Evropi, a oba su se nalazila Poljskoj.

Meteorit je iz Estonije?

Naučnici su ranije smatrali da gvožđe u vrhu strijele potiče iz meteorita Twannberg, koji je pao na Zemlju samo nekoliko kilometara dalje od nalazišta. Međutim, analiza gvožđa je pokazala da se ne radi o tom meteoritu.

Postoje samo tri poznata meteorita sa sličnim hemijskim sastavom u Evropi, ali stručnjaci smatraju da ovo gvožđe najvjerovatnije dolazi iz onog koji je pao u Kaalijarvu, u Estoniji, budući da je prilikom udara proizveo puno malih fragmenata.

Istraživanje naziva „An arrowhead made of meteoritic iron from the late Bronze Age settlement of Mörigen, Switzerland and its possible source“ objavljeno je u časopisu Journal of Archaeological Science, piše Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!