Zanimljiv preokret u nauci: Ispostavilo se da je najbliža planeta Zemlji – Merkur (VIDEO)

Nauka 17. nov 202314:13 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Vjerovatno smo svi još od škole zapamtili redoslijed planeta u Sunčevom sistemu, a stariji među nama čak dodaju i Pluton u niz uprkos tome što je izbačen prije punih 17 godina. Ipak, naučnici su došli do zanimljivog otkrića posmatrajući orbite planeta.

Postavlja se pitanje, koja je planeta najbliža Zemlji? Ako ste rekli Venera – prema jednom načinu mjerenja udaljenosti – niste u pravu. Ako ste rekli Mars, još više niste u pravu jer je tačan odgovor Merkur.

Dok je Merkur planeta na najdubljoj poziciji u Sunčevom sistemu, u prosjeku provodi više vremena bliže Zemlji nego Venera.

Kako se ispostavilo, nekim fenomenom nepažnje, dvosmislenosti ili grupnog razmišljanja, popularizatori nauke su širili informacije zasnovane na pogrešnoj pretpostavci o prosječnoj udaljenosti između planeta“, napisao je tim u komentaru na ovu temu. “Koristeći matematičku metodu koju smo osmislili, utvrđujemo da je u prosjeku tokom vremena, Zemljin najbliži susjed u stvari Merkur.”

View this post on Instagram

A post shared by IFLScience (@iflscience)

Tim je izvršio simulaciju izračunavajući položaj osam planeta tokom 10.000 godina, koji je pratio rastojanje između svakog para planeta.

U stvari, tim je utvrdio da je Merkur u prosjeku najbliža planeta svim ostalim planetama u Sunčevom sistemu, prenosi IFLScience.

“Primijetili smo da je udaljenost između dva orbitirajuća tijela minimalna kada je unutrašnja orbita na minimumu”, objasnili su autori. „To zapažanje rezultira nečim što zovemo kosturna korelacija (vjerovali ili ne, nazvana po epizodi crtanog filma Rick i Morty): Za dva tijela s otprilike komplanarnim, koncentričnim, kružnim orbitama, prosječna udaljenost između dva tijela opada kako se radijus od unutrašnje orbite se smanjuje.”

“U stvari”, dodali su, “Merkur je čak i planeta najbliža Neptunu.”

Komentar je objavljen u Physics Today.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad