Žena koja je preživjela 12 tumora mogla bi biti ključ za izliječenje raka

Nauka 04. nov 202214:17 0 komentara
Ricardo Rubio / ContactoPhoto / Profimedia

Žena koja je preživjela više od deset različitih tumora mogla bi kriti tajnu liječenja raka, tvrde naučnici.

Neimenovanoj pacijentkinji, 36, dijagnostikovan je prvi tumor kada je bila mala i od tada se svakih nekoliko godina formirala nova izraslina u različitim dijelovima njenog tijela.

Od njenih 12 tumora za koje ljekari znaju, najmanje pet je bilo kancerogeno – formirali su se u njenom mozgu, na grliću materice i debelom crijevu. Istraživači u Španiji koji prate njeno stanje kažu da je njen imuni sistem “izuzetan“ u zaustavljanju raka.

Vjeruje se da je ona jedina osoba na svijetu sa genetskom mutacijom koja služi kao mač sa dvije oštrice, prenosi Dailymail.

S jedne strane, ona ima neprirodnu sposobnost da pobijedi kancerogene izrasline, ali s druge strane, to je čini izuzetno podložnom tumorima, piše Nova.rs.

Ona posjeduje dvije mutacije na genu MAD1L1, koje bi u normalnim okolnostima trebale ubiti embrion prije nego što dobije priliku da se razvije u materici.

Kada ćelija počne da se dijeli nevjerovatnom brzinom, to može dovesti do tumorskog rasta koji se često može pretvoriti u rak.

Njeno stanje je toliko rijetko da nema ni ime.

Kada je pacijentkinja prvi put posjetila kliniku, uzet je uzorak krvi da bi se sekvencionirali geni koji su najčešće uključeni u nasljedni rak, ali u njima nije otkrivena nikakva promjena.

Prema riječima Miguela Uriostea, koautora studije koji je vodio odsjek za rak u “CNIO“ Klinici, rekao je da nijedan drugi slučaj poput ovog nikada nije opisan.

Tim za pretragu bio je zaintrigiran činjenicom da je pet agresivnih karcinoma koje je razvila pacijentkinja relativno lako nestalo.

Ono što je zanimljivo je da je ista mutacija zbog koje je tako često bolovala od te bolesti također spašava od nje.

Njihova hipoteza je da je “stalna proizvodnja izmijenjenih ćelija izazvala odbrambeni odgovor kod pacijenata i to pomaže da tumori nestanu“.

Istraživači kažu da je jedan od najvažnijih aspekata studije otkriće da je imuni sistem sposoban da se odbrani protiv ćelija sa pogrešnim brojem hromozoma.

Nalazi mogu otvoriti nove terapeutske opcije u budućnosti, sugerišu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad