Oglas

Isprobajte recept

Paprike u pavlaci – zimnica koja se lako pravi

author
City Magazine
30. okt. 2025. 21:40
shutterstock_520134814-e1761819374876
Shutterstock

Kremaste paprike u pavlaci prava su domaća poslastica za ljubitelje blagih, mliječnih zimnica. Mogu se služiti uz pečeno meso, krompir, hljeb ili kao lagani obrok uz salatu.

Oglas

Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan i ukusan prilog koji podsjeća na stare recepte naših nana.

Sastojci:

  • 3 kg mesnatih babura (po mogućnosti crvenih)
  • 1 l pavlake (kisela pavlaka, sa 20% masti)
  • 1 l jogurta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml ulja
  • 100 ml alkoholnog sirćeta

Priprema:

Oglas

Paprike se operu, očiste od sjemenki i peteljki, a zatim isijeku na trake ili krupnije komade.

U većem loncu zagrije se voda sa soli, šećerom, uljem i sirćetom. Kada proključa, paprike se kratko blanširaju — oko 2–3 minute, tek da omekšaju, ali da zadrže oblik.

Blanširane paprike se izvade i poređaju u cjediljku da se ocijede i ohlade.

U posebnoj posudi pomiješaju se pavlaka i jogurt, pa se po želji doda malo soli.

Oglas

U čiste tegle slaže se red paprika, red pavlake, dok se ne napune do vrha.

Tegle se dobro zatvore i čuvaju u frižideru ili na hladnom mjestu.

Paprike su spremne za konzumaciju već nakon dan-dva, kada se ukusi lijepo sjedine. Kremaste, blago kiselkaste i osvježavajuće — idealne su kao dodatak svakom obroku, a još bolje prijaju tokom zime, kad zatreba malo ljetne svježine iz tegle.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama