Prskanje ulja za vrijeme prženja zaustavit ćete lako uz jednostavan trik

Lifestyle 13. mar 202411:07 0 komentara
Ulje

Mnogi od nas, iako to nije previše zdravo, vole pržena jela sami porces prženja ima jednu nezgodnu nuspojavu. Ne ne mislimo na debljanja. Nego na prskanje ulja.

Nerijetko nam cijeli šporet često i područje oko njega, završi prekriveno uljem. A nekad nas vruće ulje isprska i ispeče. Čuli smo dosad već za nekoliko trikova koji, kao, pomažu da se smanji prskanje. Neki kažu da u ulje treba staviti malo soli, drugi kažu da je dovoljno dobro osušiti hranu jer su za prskanje zapravo krive sitne kapljice vode koje se zadrže na njoj.

E, ali šta napraviti kad ste hranu već ubacili u vrelo ulje, pa ste se tek tada sjetili ovih savjeta ili vam se dogodi da u vašem slučaju jednostavno ne pale? Nudimo vam još jedan savjet.

Pronašli smo ga na Instagramu, tačnije na profilu Mirjane Ljiljak koja tvrdi da joj je trik pokazala jedna baka. Sve što treba napraviti kad ulje počne prskati, tvrdi Ljiljana prenoseći bakin savjet, je ubaciti u tavu ili fritezu malo kruha. Preciznije, komadić korice. Prskanje će prestati, a pečenje će se nastaviti neometano i bez loših posljedica. Vrijedi isprobati…

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mirjana Ljiljak (@mirjanstvena)

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!