Oglas

Super recepti: 3 brza kolača kojima će svi biti oduševljeni

author
N1 BiH
16. okt. 2024. 11:00
recept za brze kolace
Čokoladna fantazija | Čokoladna fantazija

Stižu vam nenajavljeni gosti? želite se počastiti nakon napornog dana i zasladiti poslovni uspjeh? Nemate puno vremena a želite da svi budu oduševljeni vašim kolačima? Donosimo vam pet brzih recepata za savršene kolače koje će svi hvaliti.

Oglas

Čokoladna fantazija


Čokoladna fantazija zasigurno je jedan od najboljih, najukusnijih i najjednostavnijih kolača koji možete pripremiti. Ukus je zaista fantastičan.

Sastojci za 10 osoba

Oglas



Biskvit

4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg margarina
10 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo


Krema


0,5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
1 žlica šećera



[caption id="attachment_7481904" align="alignnone" width="1500"] Čokoladna fantazija[/caption]

Oglas

Priprema biskvita



Žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm)  na 180°C oko 20 min. Zavisi od pećnice, provjeriti čačkalicom kad je pečeno.

Izrada Kreme

Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.

Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.

Pripremu možete pogledati i u videu.

Oglas













Mamina pita od jabuka

Sastojci









Tijesto

600 g oštrog brašna
200 g šećera (sameljite ga u prah…)
1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)
2 umućena žumanca
2 žlice kiselog vrhnja
120 g nerastopljenog margarina
po potrebi, mlijeka

Oglas

Fil od jabuka


oko 2,5kg jabuka
2 paketića vanilin šećera
malo cimeta, klinčića i đumbira
1 žlica čokolade u prahu
par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
oko 100 - 150 g šećera (po želji)
4 bjelanca (čvrst snijeg)


Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.

  • Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da ne treba nadolijevati vode).
  • Pustiti jabuke da se ohlade i odlite višak tekućine. Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
  • Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
  • Viljuškom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
  • Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
  • Posuti šećerom u prahu po želji
1729064413-1024x2048-5a668c84-64be-11eb-ae43-0242ac130010.webp
Pita od jabuka | Pita od jabuka

Torta sa turskim keksom


Sastojci

Oglas

4 Puding od vanijlije
10 žlica šećera
2 Limun šećera
1500 ml mlijeka
320 g margarina
100 g šećera u prahu
500 ml Šlaga
600 g turskog keksa (ili Petit Beurre keksa)

Priprema

  • Pomiješajte prašak za puding sa 10 kašika šećera i Limun šećerima.
  • Od 1,5 l hladnog mlijeka oduzmite 15 žlica i dobro ih promiješajte s pudingom i šećerom tako da dobijete homogenu smjesu.
  • Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
  • Ostavite da se ohladi, povremeno miješajući da se ne bi stvorila korica.
  • Margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga umiješajte u ohlađeni puding.
  • Šlag izmiksajte dok ne postane čvrst.

Tortu napravite dan ranije kako bi prije posluživanja keks omekšao, a svi se okusi sjedinili.

















Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama