Osnivač i izvršni direktor kompanije Huawei: SAD potcjenjuju našu snagu

Tehnologija 21. maj 201909:02 > 09:10
Tanjug / AP, Ng Han Guan

Osnivač i izvršni direktor kineskog telekomunikacionog giganta Huawei Ren Žengfej izjavio je da SAD "potcjenjuju" njegovu kompaniju.

“Američko političko osoblje dosadašnjim postupcima pokazuje da potcjenjuje našu snagu”, rekao je Ren Žengfej u intervjuu televiziji CCTV i drugim kineskim medijima.

On je istakao da kompanija ima alternativu za svoju nabavku čipova i da u tom smislu ne može da bude “izolovana” od ostatka svijeta.

Dodao je i da će program 5G koji su sprovodi kompanija ostati “nepromijenjen” uprkos američkim mjerama.

Po pitanju tehnologije 5G, kako je naveo, druge kompanije će stići Huawei tek za dvije, tri godine.

Huawei se nalazi na spisku preduzeća s kojima će američke kompanije moći da posluju samo ako za to dobiju dozvolu od vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump prošle nedjelje je zabranio američkim telekomunikacionim kompanijama da posluju sa stranim firmama koje mogu da predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost u SAD.

Trumpova mjera se odnosi i na Huawei, drugi svjetski proizvođač pametnih telefona, koji je osumnjičen za špijuniranje na račun Kine.

Američke vlasti su juče pokušale da smire loptu odlaganjem uvođenja novih mjera za 90 dana, čime bi se Huawei i njegovim trgovinskim partnerima dalo vremena da se prilagode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad