Android uvodi korisnu opciju – mogućnost prepoznavanja zvukova

Tehnologija 13. okt 202011:27 > 11:31
REUTERS/Dado Ruvic

Android uvodi upciju za koju niste znali da vam treba - a može vas spasiti. U pitanju su zvučne notofikacije koje mogu biti jako korisne, a možda vam mogu spasiti i život.

Ako uključite funkciju Sound Notifications Andoid telefoni će vas moći obavještavati o nekim zvukovima putem push obavještenja, svjetlom blica, kamere ili vibracijom telefona.

Drugi uređaji također podržavaju zvučna obavještenja, uključujući uređaje sa operativnim sistemom Wear, a koji mogu slati zvučna obavještenja putem tekstualnih obavještenja sa vibacijama.

Rade online i offline, prema Googleu.

Google kaže da Sound Notifications mogu da prepoznaju deset različitih zvukova:

– Alarmi za dim i požar;
– Sirene;
– Vikanje;
– Zvuci bebe;
– Zvono na vratima;
– Kucanje;
– Lavež psa;
– Zvučni signal kućnih uređaja;
– Zvuk vode koja teče;
– Zvono fiksnog telefona.

PROČITAJTE JOŠ

Zvučna obavještenja su instalirana na Pixel telefonima, mogu se uključiti iz menija accesibility u settingsima – navode iz Googlea.

Funkciju možete dobiti i preuzimanjem aplikacije Live Transcribe, koja u stvarnom vremenu može napraviti transkript zvuka kojeg ‘čuje’.

Google je u augustu mjesecu ove godione Pixel Buds dao eksperimentalnu funkciju sličnu zvučnim obavještenjima – Pixel Buds’ Attention Alerts, koji automatski mogu smanjiti jačinu zvuka u slušalicima kada otkriju zvuke bebinog plača, laveža psa, sirene i slično, prenosi PC Press.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad