Da li trebamo brinuti o zračenju pametnih telefona?

Tehnologija 27. maj 202415:05 0 komentara
Pexels / ilustracija

U današnje vrijeme, pametni telefoni su postali neizostavan dio naše svakodnevice. Gotovo je nemoguće zamisliti život bez njih - koristimo ih za komunikaciju, posao, zabavu i brojne druge aktivnosti.

Međutim, s porastom njihove upotrebe, raste i zabrinutost oko potencijalnih zdravstvenih rizika koje nose, posebno kada je riječ o zračenju mobilnih telefona.

Šta je zračenje mobilnih telefona?

Kao i svi drugi elektronski uređaji, pametni telefoni emitiraju određenu količinu zračenja. Oni koriste nevidljive energetske talase kako bi prenosili glasovne pozive, poruke, fotografije i e-poštu do obližnjih mobilnih tornjeva, koji ih dalje mogu proslijediti gotovo bilo gdje u svijetu.

Međutim, važno je napomenuti da postoje različite vrste zračenja. Zračenje mobilnih telefona spada u kategoriju neionizirajućeg zračenja, koje nije dovoljno snažno da bi oštetilo DNK ili uzrokovalo ozbiljne zdravstvene probleme poput raka.

Istraživanja o utjecaju zračenja mobilnih telefona

Tokom posljednje tri decenije provedena su brojna istraživanja o potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s upotrebom mobilnih telefona. Unatoč povremenim senzacionalističkim naslovima u medijima, većina stručnjaka i zdravstvenih organizacija, uključujući Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA), Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), slažu se da ne postoje dokazi da zračenje pametnih telefona uzrokuje zdravstvene probleme.

Nekoliko studija tokom godina sugeriralo je moguću vezu između upotrebe mobitela i tumora mozga. Međutim, mnoge od tih studija su kasnije opovrgnute zbog metodoloških nedostataka.

Na primjer, jedna studija iz 2010. godine pronašla je malu povezanost između jedne vrste tumora mozga i najviših razina upotrebe mobilnih telefona. No, sami istraživači su priznali da su “pristranost i greška” spriječili dokazivanje uzročno-posljedične veze.

Ograničenja istraživanja

Jedan od glavnih izazova u proučavanju dugoročnih rizika od zračenja mobilnih telefona je taj što se tehnologija neprestano mijenja i razvija. Telefoni koje ćemo koristiti za desetak godina vjerojatno će se uvelike razlikovati od onih koje koristimo danas. To otežava pripisivanje bilo kakvih zdravstvenih problema specifično mobitelima.

Osim toga, s obzirom na to da većina ljudi u razvijenim zemljama posjeduje mobilne telefone, bilo bi gotovo nemoguće izdvojiti njihovu upotrebu kao jedini razlog zbog kojeg je netko obolio od raka. Nepovezani faktori rizika, poput izloženosti zagađenju zraka, pušenja, nezdravih navika ili čak puke slučajnosti, mogu biti pravi krivci.

Mjere opreza i regulativa

Unatoč nedostatku dokaza o štetnosti zračenja mobilnih telefona, regulatorna tijela poput Federalne komisije za komunikacije (FCC) i njihovi međunarodni pandani postavljaju ograničenja za količinu zračenja koju novi telefoni smiju emitirati.

Prema riječima stručnjaka, ta se ograničenja temelje na razinama zračenja koje bi teoretski mogle povisiti temperaturu našeg tijela za djelić stepena. Da bi zračenje predstavljalo zdravstveni rizik poput opekotina ili groznice, moralo bi povisiti temperaturu tijela za nekoliko punih stepeni, što mobiteli nikada ne mogu učiniti.

Pored toga, novije tehnologije zapravo emitiraju manje zračenja u odnosu na starije modele telefona. Isto tako, prelazak na 5G mreže ne nosi veće rizike od prethodnih generacija mobilnih mreža.

Iako je razumljiva zabrinutost oko potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s upotrebom pametnih telefona, trenutni znanstveni dokazi ne ukazuju na to da zračenje mobilnih telefona uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme poput tumora mozga.

Ipak, s obzirom na sveprisutnost mobilnih uređaja u našim životima, važno je i dalje pratiti istraživanja na ovom području. Ako ste i dalje zabrinuti, uvijek možete poduzeti mjere opreza poput ograničavanja vremena provedenog na telefonu, korištenja zvučnika ili slušalica tokom poziva te držanja uređaja podalje od tijela kada nije u upotrebi.

Na kraju, iako prekomjerna upotreba pametnih telefona može imati negativne posljedice na naše zdravlje i odnose, kada je riječ o zračenju, možete odahnuti. Dokle god se pridržavate preporučenih mjera opreza, nema razloga za brigu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!