Još otkaza u tehnološkim kompanijama: Yahoo će otpustiti 20% svoje radne snage

Ekonomija 10. feb 202315:59 0 komentara
Reuters

Yahoo planira otpustiti više od 20% od ukupno 8600 zaposlenih u sklopu velikog restrukturiranja.

Veteranska tehnološka firma reorganizira svoju jedinicu za oglašavanje, koja će do kraja godine izgubiti više od polovice odjela. Gotovo 1000 zaposlenika bit će pogođeno rezovima do kraja sedmice.

Yahoo je posljednja tehnološka kompanija koja je najavila gubitak radnih mjesta dok se bore s padom potražnje, visokom inflacijom i rastućim kamatama.

Ove odluke nikada nisu lake, ali vjerujemo da će ove promjene dugoročno pojednostaviti i ojačati naš posao oglašavanja, dok će Yahoou omogućiti da isporuči veću vrijednost našim klijentima i partnerima“, rekao je glasnogovornik za BBC.

Yahoo, koji je u vlasništvu privatne investicijske tvrtke Apollo Global Management od otkupa od 5 milijardi dolara 2021., dodao je da bi ovaj potez omogućio kompaniji da suzi svoj fokus i ulaganje na svoje vodeće oglašivačko poslovanje pod nazivom DSP ili platforma na strani potražnje.

Promjene u oglašavanju

Otkazi su dio širih nastojanja kompanije da pojednostavi poslovanje u Yahooovoj jedinici za oglašavanje.

Mnogi oglašivači smanjili su svoje marketinške proračune kao odgovor na rekordno visoke stope inflacije i kontinuiranu neizvjesnost oko recesije.

Ponovno fokusiranje signalizira namjeru firme da se prestane takmičiti izravno protiv Googlea i Facebookove Meta za dominaciju digitalnog oglašavanja.

Glasnogovornik Yahooa je dodao: “Novi odjel će se zvati – jednostavno – Yahoo Advertising.

“U udvostručavanju naših napora na DSP-u na višekanalnoj osnovi, dat ćemo prioritet podršci za naše najbolje globalne klijente i ponovno pokrenuti namjenske timove za prodaju oglasa prema nekretninama koje posjeduje i upravlja Yahoo – uključujući Yahoo Finance, Yahoo News, Yahoo Sports i više”, naveli su u saopštenju.

Što stoji iza smanjenja radnih mjesta velikih tehnoloških kompanija?

Jesu li smanjenja radnih mjesta u tehnološkim kompanijama upozorenje za širu ekonomiju?

Otkazi u SAD-u u januaru su dosegnuli najvišu razinu u više od dvije godine, budući da je tehnološka industrija, nekad pouzdan izvor zapošljavanja, ukinula radna mjesta drugom najvećom stopom zabilježenom kako bi se pripremila za moguću recesiju, pokazalo je saopštenje.

Kompanije, uključujući Google, Amazon i Metu, sada se bore s time kako uravnotežiti mjere smanjenja troškova s potrebom da ostanu konkurentne, dok se potrošačka i korporativna potrošnja smanjuje usred visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa nakon pandemije.

Microsoft otpušta više od 10.000 radnika

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da su nedavna smanjenja radnih mjesta bila “najteže promjene koje smo napravili u povijesti Mete”, dok je Twitter otpustio otprilike polovicu osoblja nakon što je multimilijarder Elon Musk preuzeo kontrolu u oktobru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!