Koliko dugo USB može da čuva podatke?

Tehnologija 17. maj 202313:01 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

USB fleš diskovi su pogodno i lako prenosivo sredstvo za čuvanje podataka, ali koliko dugo zapravo mogu da održavaju vaše podatke?

USB fleš diskovi koriste “NAND” fleš memoriju za skladištenje podataka. NAND je nepromjenljiva vrsta skladištenja, što znači da zadržava podatke čak i kada je napajanje isključeno. To ovu tehnologiju čini idealnom za prenosive uređaje za skladištenje kao što su USB fleš diskovi.

NAND fleš memorija čuva podatke u memorijskim ćelijama. Ove ćelije koriste elektrone zarobljene u “plutajućoj kapiji” (floating gate transistor) da predstavljaju binarne vrijednosti (0 i 1). Vremenom, električni naboj u ovim ćelijama može da iscuri, što dovodi do degradacije podataka, jer postaje teže pročitati da li nivo naelektrisanja predstavlja 1 ili 0.

Faktori koji utiču na zadržavanje podataka

Iako bi fleš disk mogao da izgleda kao prilično čvrst uređaj za skladištenje zahvaljujući svojoj čvrstoj prirodi, nekoliko faktora mogu uticati na dugovječnost podataka uskladištenih na USB fleš disku.

Kvalitet samog fleša: Kvalitet NAND fleš memorije i cjelokupna konstrukcija drive-a mogu značajno uticati na zadržavanje podataka. Jeftiniji diskovi nižeg kvaliteta mogu imati kraći vijek trajanja.

Ciklusi pisanja: Fleš memorija ima konačan broj ciklusa pisanja (tj. ograničenje koliko često se podaci mogu pisati i brisati). Kako se broj ciklusa pisanja povećava, povećava se i vjerovatnoća degradacije podataka i na kraju ćete dobiti potpuno beskoristan fleš.

Temperatura: Ekstremne temperature mogu negativno uticati na zadržavanje podataka. Produženo izlaganje visokim temperaturama može dovesti do bržeg curenja zarobljenih elektrona, što dovodi do gubitka podataka.

Uslovi skladištenja: Vlaga, prašina i drugi faktori iz okoline, takođe, mogu uticati na dugovječnost podataka uskladištenih na USB fleš disku.

Savjeti za produženje životnog vijeka USB drive-a

Ako prebacite file-ove na fleš disk, odložite ga u ladicu i povezujte na računar svakih nekoliko mjeseci da biste ga osvježili.

Iako se ne treba oslanjati na fleš diskove za dugotrajno arhivsko skladištenje, ako ipak želite da izvučete maksimum iz njih, investirajte u kvalitetne disk jedinice. Izaberite renomirane brendove i visokokvalitetne USB fleš diskove.

Izbjegavajte ekstremne temperature: Čuvajte USB diskove na hladnom i suvom mjestu, dalje od direktne sunčeve svjetlosti ili drugih izvora toplote.

Bezbijedno izbacivanje: Uvijek koristite opciju “Bezbedno uklanjanje hardvera” prije nego što isključite USB fleš disk iz računara. Ovo sprečava oštećenje podataka usljed iznenadnog prekida veze.

Redovno pravite rezervne kopije: Napravite rezervnu kopiju najvažnijih podataka uskladištenih na vašem USB fleš disku. Ovo osigurava da vaši podaci neće biti izgubljeni čak i ako se disk pokvari.

Povremeno provjeravajte očuvanost podataka: Priključite disk i otvarajte datoteke svakih nekoliko mjeseci da biste provjerili da li su još uvek čitljive. Možete probati i da ih premjestite na neki drugi disk i vratite nazad da biste bili sigurni da je svaki dio netaknut i osvježen.

Koliko mogu trajati?

Ne postoji definitivan odgovor, ali pod normalnim uslovima skladištenja i korištenja, visokokvalitetni USB fleš disk bi trebalo da potraje najmanje 10 godina.

Odakle brojka od 10 godina?

Ovo nije predviđanje, niti zapažanje, već podatak zasnovan na tome šta znamo o fleš diskovima i materijalima od kojih su napravljeni.

Standard “JEDEC JESD47” zahtijeva da čipovi fleš memorije izdrže 10 sati rada na 125 stepeni Celzijusa. Ovo se uzima kao ekvivalent 10 godina na 55 stepeni Celzijusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad