Ovo je najprodavaniji telefon na svijetu u prvoj polovini 2023. godine

Tehnologija 29. aug 202310:15 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Objavljen je popis najprodavanijih telefona na svijetu za prvih šest mjeseci ove godine, a na njemu dominiraju dvije kompanije.

Iako se među prvih 10 najprodavanijih telefona na svijetu nalazi pet Appleovih i pet Samsungovih modela, Apple dominira vrhom te liste te su prva četiri najprodavanija telefona na svijetu modeli iPhonea.
Posebno je zanimljivo i iznenađujuće što je u prvih šest mjeseci 2023. godine najprodavaniji telefon na svijetu iPhone 14 Pro Max, Appleov najskuplji model čija cijena počinje od 1100 dolara. Tijekom tog razdoblja prodano je 26,5 miliona ovih modela, dok je drugi najprodavaniji telefon iPhone 14 Pro, čija je prodaja dosegla 21 milion komada.

Prošle je godine situacija bila malo drukčija te je najprodavaniji telefon u prvih šest mjeseci 2022. godine bio iPhone 13 koji je prodan u skoro 34 miliona komada, dok je na drugom mjestu bio iPhone 13 Pro Max s 23 miliona prodanih komada, a iPhone 13 Pro s 14,8 miliona prodanih komada bio je na četvrtom mjestu.

Treći najprodavaniji mobitel ove godine jest iPhone 14 (16,5 miliona komada), a iPhone 13 i dalje je itekako popularan te se nalazi na četvrtom mjestu s 15,5 miliona prodanih komada. Sljedeći iPhone koji se nalazi na ovom popisu jest model iPhone 11 i on je na desetom mjestu sa skoro 7 miliona prodanih komada.

Sva ostala mjesta, dakle, zauzimaju Samsungovi telefoni. Na petom mjestu tako se nalazi Galaxy A14 (12,4 miliona prodanih komada), na šesti je Galaxy S23 Ultra (9,6 miliona), a nakon njega slijede Galaxy A14 5G, Galaxy A54 5G te Galaxy A34 5G.

Iz Omdije naglašavaju kako je u posljednje vrijeme zabilježen pad na tržištu pametnih telefona, a to se pogotovo odnosi na tržište uređaja niže i srednje kategorije koje je najteže pogodila recesija, ali jedan od razloga pada prodaje leži i u ekspanziji tržišta rabljenih telefona.

S druge strane, povećana je potražnja za premium modelima, što najbolje možemo vidjeti na činjenici da je Appleov najskuplji model najprodavaniji telefon na svijetu, a odlično kotira i Samsung najjači model S23 Ultra.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za nadolazećim Appleovim telefonima te će ova kompanija uskoro predstaviti novu generaciju iPhonea.

Iako su očekivanja uvijek velika, iz Applea su ipak upozorili na pad potražnje na tržištu smartphonea koji bi mogao utjecati i na prodaju modela iz serije iPhone 15, no ipak imaju velika očekivanja od svog najjačeg i najskupljeg modela iPhone 15 Pro Max.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad