TikTok zarada u BiH i regiji: Više svađe – više novca?

Tehnologija 28. mar 202307:13 1 komentar

Svjetski popularna društvena mreža TikTok, zauzela je vodeće mjesto i u Bosni i Hercegovini. Broj aktivnih korisnika konstantno raste, a zarada je glavni motiv. Stručnjaci upozoravaju na veliku izloženost djece neprimjerenim sadržajima, te nedostatak kontrole.

Selmu Krificu, poznatiju kao “Big mama”, na društvenoj mreži tiktok prati 294 hiljade ljudi. Svakodnevno objavljivanje videozapisa, u kojima nasmijave svoje pratioce, zahtijeva odgovornost i izvršavanje obaveza.

“Mi smo kao mini televizija, radite kao voditelj, kamerman, producent. Vi ste kreator vašeg sadržaja, radite kreativni dio, a radite i tehnički. Imate jasan zakon što se tiče frilensera, to je 10% da se plaća porez, mislim da na zdravstveno ide 4%”, objašnjava nam.

Dok su, istovremeno, u Republici Srpskoj, frilenseri obavezni plaćati doprinose po stopi od 18,5%. Iz entitetskih poreskih uprava nismo dobili odgovor da li pomenuti izvršavaju svoje obaveze.

Ipak, brojnost korisnika dokazuje da se isplati objavljivati sadržaje na Tik Toku.

Više svađe – više novca, zvijezda vodilja je mnogih. Svađe, psovke, pozivanje na nasilje putem ‘live mečeva’, odnosno unaprijed dogovorenih virutelnih sukoba sve su popularniji. Publika svoju podršku izražava slanjem poklona u vidu animacija. Pa tako, samo jedna animacija lava predstavlja i do 500 američkih dolara. Tu nelegalnost ne postoji, ali upitan je sadržaj koji se plasira, navodi Nedim Hadžiosmanović.

“Oni stvarno jesu content kreatori, oni stvaraju određeni sadržaj, koriste sve TikTok alate. Sasvim je drugo pitanje kakav je to sadržaj, kome se smije ili ne smije plasirati”, rekao je Hadžiosmanović.

Sve češće, mladi, pak, posežu za podizanjem nacionalnih tenzija, jer su i sami sigurni da će upravo takvi narativi privući najveću gledanost. Pogrešni idoli naše djece, preovladavaju na digitalnim platformama i vrše pogrešan uticaj, navodi profesorica Sarina Bakić.

“Ja sam pogledala par nekih uradaka gdje se apriori gleda na taj nacionalni animozitet, nacionalnu konkurenciju, ali na jedan vrlo ružan, neukusan način se plasiraju takve borbe. Mi smo još uvijek, ako govorimo o bh. društvu i društvima u regionu, podložni takvoj vrsti retorike, takvoj vrsti kulture”, istakla je Bakić za N1.

Uprkos brojnim kvalitetnim i poučnim, opasnost su neprimjereni sadržaji. Posljedice će ostaviti traga na mlade, koji su najveća baza korisnika, a dodatno zabrinjava što kontrola ne postoji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare