Uživali smo na 9. Media regati u Konjicu

Lifestyle 24. jun 202419:27 0 komentara

Prethodnog vikenda održana je 9. Media regata u organizaciji udruženja “Zelena rijeka” u Konjicu.

Ovaj jedinstveni događaj okupio je zaljubljenike u prirodu, avanturiste i medijske profesionalce iz 22 medija, pružajući im priliku da se kroz rafting upoznaju sa ljepotama rijeke Neretve i važnosti njenog očuvanja. Skiper Faruk Mehić ima 17 godina, a već pet godina radi na čamcu.

Konjičanin objašnjava da novinari znaju biti neposlušni na komande na početku spuštanja, ali da nakon određenog vremena prihvataju rafting kao timski sport i poštuju Neretvu.

“Neretva je specifična jer je najhladnija rijeka na svijetu i cijelim svojim tokom obasjava svojom ljepotom, svih 225 kilometara, svojim kanjonima. Konkretno na ovoj velikoj turi od 18 kilometara imamo dva kanjona kroz koja prolazimo. Iz dana u dan naša rijeka je sve ljepša i moramo voditi računa da je ljudi ne upropaste.” ističe mladi Konjičanin skiper.

N1

Neretva nije samo izvor adrenalinske zabave, već i važan ekosistem koji je ugrožen ljudskim djelovanjem, posebno izgradnjom hidrocentrala. Hidrocentrale narušavaju prirodnu ravnotežu rijeke, negativno utječući na floru i faunu. Udruženje “Zelena rijeka” koristi Media regatu kao platformu za podizanje svijesti o ovim problemima i apeluje na odgovorno ponašanje prema prirodi.

S druge strane rafting na Neretvi jedno je od najuzbudljivijih iskustava koje Bosna i Hercegovina nudi o čemu svjedoči Mersud Bešlić, skiper i organizator koji je za rafting vezan 25 godina.
“Ova regata je bila revijalnog karaktera, ali je specifična i po tome što smo novinarima omogućili da duže uživaju u svemu što im možemo pružiti. Ove godine su učestvovali i u noćnom raftingu jer su pripremljene staze i postavljeni reflektori. Noćni rafting se može organizirati prije ili poslije večere i to je poseban doživljaj za sve koji nas posjete.” ističe Bešlić dodajući da je podršlka medija izuzetno bitna i za Konjičane i za rijeku koju vole svim srcem.

Kristalno čista, Neretva, pruža osvježenje i adrenalinsku zabavu, idealnu za sve ljubitelje ekstremnih sportova, ali i prirode. Svaki zaveslaj donosi novi doživljaj i otkriva skrivene ljepote ovog prirodnog dragulja. Iskustvo raftinga na Neretvi nije samo fizički izazov, već i emocionalno ispunjenje koje ostaje dugo u sjećanju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!