Kućne biljke koje su toksične za mačke – jedna je izuzetno opasna

Životinjski svijet 17. jul 202310:41 0 komentara
Chelsea Sampson / Alamy / Alamy / Profimedia

Sobne biljke uobičajene su u gotovo svakom domu, ali neke su biljke jako opasne za mačke. Šareno cvijeće ili živopisno lišće može uljepšati vaš životni prostor, pomoći u pročišćavanju zraka u zatvorenom prostoru i pokazalo se da pomaže u smanjenju tjeskobe i depresije. Nažalost, ako imate mačke, postoje sobne biljke koje ne biste trebali unositi u svoj dom jer su otrovne — posebno uzimajući u obzir da su mačke notorno nestašne i sklone žvakanju stvari.

Neke biljke koje su otrovne za mačke također su štetne za ljude ako se progutaju, kao što su sago palma, aloe vera, pitomi ljiljan i difenbahija. Ove biljke također nisu sigurne u blizini beba, posebno dojenčadi i male djece koja vole staviti u usta sve što im je na dohvat ruke. Mnoge od istih biljaka koje su otrovne za mačke također nisu sigurne u blizini pasa, piše specijalizirani portal za uređenje domova.

Evo nekoliko popularnih sobnih biljaka koje biste trebali izbjegavati ako imate mačke.

Ljiljani, koji pripadaju “pravim ljiljanima” ili porodici Lilium, i “dnevnim ljiljanima”, koji pripadaju obitelji Hemerocallis, izuzetno su opasni za mačke. Cijela biljka – stabljike, lišće, cvijeće, pelud i voda u vazi – otrovna je za mačke i poznato je da uzrokuje zatajenje bubrega unutar tri dana. Najbolje je izbjegavati biljke s riječi “ljiljan” u nazivu; većina je smrtonosna kombinacija u domu s mačkama.

Uprkos svom nazivu, pitomi ljiljani nisu pravi ljiljani, ali su jedna od najčešćih cvjetnih sobnih biljaka. Njihovo tamno lišće, bijeli cvjetovi i mali zahtjevi za održavanjem čine ih popularnima. Pitomi ljiljani sadrže kalcijeve oksalate koji su otrovni za mačke. Opasni su samo ako se progutaju i sigurni su na dodir.

Biljke vrste aloe vera glavna su namirnica u mnogim domovima zahvaljujući tome koliko ih je lako njegovati. Aloe veru karakteriziraju debeli, sukulentni listovi s nazubljenim rubovima koji rastu prema gore iz osnove poput rozete. Otrovna je za mačke ako se proguta.

Monstera je jedna od najotmjenijih tropskih sobnih biljaka koja se intenzivno prikazuje na društvenim mrežama i u uređenju doma zahvaljujući svom zadivljujućem tropskom lišću. Također se nazivaju “švicarske biljke sira” ili “filodendroni s razdvojenim listovima”, monstere se relativno lako održavaju, što ih čini atraktivnim dodatkom svakom domu. Nažalost, monstera sadrži netopljive kalcijeve oksalate što ih čini vrlo otrovnima za mačke.

Evo kako ćete zadržati mačke dalje od vaših biljaka

Zbog svoje prirode zbog koje ne zahtijeva pretjerano održavanje, potos je atraktivna sobna biljka za amatere i iskusne vlasnike biljaka. Prekrasna loza i lakoća održavanja čine ga ljupkim dodatkom vašem domu, osobito kada pokušavate dotjerati svoj dom s ograničenim budžetom. Iako je potos potpuno siguran za dodir, otrovan je za mačke.

Biljke od žada, poznate i kao “biljke novca“, sukulenti su koje se lako uzgajaju i za koje se smatra da svojim vlasnicima donose sreću i bogatstvo. Karakteriziraju ih tamnozeleni mesnati listovi i debele stabljike nalik drvetu. Postoji nekoliko različitih vrsta biljaka žada, a sve pripadaju obitelji krasula. Nažalost, biljke žada vrlo su otrovne za mačke, pse i konje.

Sanseverija je poznata kao jedna od najboljih biljaka za uvjete slabog osvjetljenja i poboljšanje kvalitete zraka—što je čini iznimno uobičajenom sobnom biljkom. Iako su sanseverije neotrovne za ljude, otrovne su za mačke i pse ako je progutaju.

Sago palme ili cikas palme dodavaju dašak tropskog duha vašem domu i mogu učiniti čuda za kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Njihova jedinstvena struktura čini ih izvrsnom temom za razgovor i lijepim akcentom. Međutim, ove biljke imaju drevni obrambeni mehanizam: vrlo su otrovne za naše krznene prijatelje. Ako kod kuće imate mačke, trebali biste ih izbjegavati pod svaku cijenu.

Engleski bršljan ima malene, šiljaste listove i nježan izgled. Zahvaljujući svojoj prekrasnoj lozi, popularna je kao kućna biljka koja se uzgaja u visećim žardinjerama. Ista značajka može znatiželjnim mačkama učiniti da izgleda kao privlačan zalogaj, što može biti izuzetno opasno ako se proguta.

Difenbahija je popularna sobna biljka zahvaljujući zadivljujućem tropskom lišću i maloj potrebi za održavanjem. Kada se uzgajaju u pravim uvjetima, ove biljke mogu doseći prolično veliku visinu. Nažalost, difenbahija je vrlo otrovna za mačke kada se proguta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!