Najljepši pas na svijetu živi u Bužimu: Upoznajte pseću družinu tornjaka

Bosanskohercegovačko-hrvatski pas tornjak jedna je od najljepših pasmina na svijetu. Pas Sevdah pobijedio na takmičenju najljepših pasa u Češkoj. Najljepši pas svijeta u ovoj pasmini trenutno živi u Bužimu i u vlasništvu je Mirsade i Husnije Burzić.

Kroz “Fenomene N1” saznajte koje godišnje doba najviše odgovara tornjacima, kako sami održavaju čistoću i koliko često se kupaju, ali i kada su miroljubivi, odnosno kada osjećaju potencijalnu opasnost.

Porodica Burzić trenutno posjeduje 16 tornjaka koji su podijeljeni u dvije grupe i borave na odvojenim lokacijama. Priča Mirsade i Husnije započela je prije sedam godina, kada su kupili jednog psa čisto iz hobija.

Iako porodica Burzić sve svoje pse pazi sa podjednakom dozom ljubavi, ipak je Sevdah član porodice koji privlači najviše pažnje. Na svjetskoj izložbi pasa u češkom Brnu osvojio je nagradu za najljepšeg tornjaka na svijetu.

Sevdahu je ime dao prvobitni vlasnik iz Zagreba, ima i sestru Sabur koja s vlasnikom živi u Hrvatskoj, a dva brata Srdo i Suko žive u Livnu.

“Gdje smo god otišli na izložbu on je plijenio tom svojom pojavom i uvijek je ostvarivao lijepe rezultate i zatvorio šampionat u ovoj godini, tako da smo ga onda odlučili pošto je on stvarno, eto vidjeli ste sami koliko je smiren, odlučili ga poslati na svjetsku izložbu”, priča Mirsada Burzić.

Mirsadin suprug Husnija Burzić prinuđen je da često ide u Njemačku zbog posla i prepričava nam kako se sevdah i ostala pseća družina uvijek obraduju njegovom povratku.

“Ma osjećaj je neopisiv. Ne možete raditi ovaj posao ako ga ne volite. Jednostavno imamo takvu ljubav prema životinjama i nikada se ne možete desiti da su sami, ni jedan dan. Uvijek je neko od članova naše porodice sa njima” ističe Husnija.

U bužimskom naselju Zaradostovo uz Sevdaha boravi još 11 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, i ženke Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora i Lara i Rosa.

Kroz naš serijal možete pogledati i kako izgleda handling pasa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad