Puštate li ponekad svog kućnog ljubimca u krevet? Evo zašto je to dobro i za vas i za njega

Jessica Peterson / Tetra Images / Profimedia

Povezanost između čovjeka i njegovog krznenog najboljeg prijatelja velika je i neprocjenjiva. Sve ono što možda ne bismo dopustili nikome drugome, našim je ljubimcima dozvoljeno i ponekad smiju prijeći granice, koliko god to onima koji nemaju svoje životinjske suputnike nikada neće biti jasno.

Jedno od možda najkontroverznijih pitanja ono je o dopuštanju kućnim ljubimcima da s nama ponekad podijele krevet te zajedno odradimo kraći poslijepodnevni drijemež, a možda čak i odspavamo cijelu noć.

Moja susjeda ponosna je vlasnica predivne zlatne retriverice Bele i bez problema priznaje da joj ponekad priušti luksuzni tretman i malo ju razmazi puštajući da odspava koji sat s njom.

Omotam nježno ruke oko njezina vrata, a ona se cijelom svojom težinom tijela nasloni na mene i vidi se da uživa. U jednom trenutku čak počnemo sinkronizirano disati i to su mi neki od najljepših i najsmirenijih trenutaka.

Dakako, protivnici ove prakse djelomično jesu u pravu i ljubimce ne bismo trebali prečesto navikavati na spavanje s nama, posebice štence jer bi najprije trebali naučiti da je u redu spavati bez vlasnika i da su u stanu ili kući dovoljno sigurni i bez naše stalne zaštite i prisutnosti te da ipak postoji razlika između našeg i njihovog prostora za spavanje.

Već je nekoliko istraživanja dokazalo da životinje poboljšavaju naše mentalno zdravlje, smanjuju depresiju i snižavaju razinu hormona stresa, kortizola.

Poboljšavanje i našeg i njihovog cjelokupnog zdravlja

Također, naš nam ljubimac stvara osjećaj sigurnosti, posebice ako živimo sami ili se osjećamo usamljeno.

Osim na mentalno zdravlje, blizina naše voljene životinje pozitivno utječe i na krvni tlak i zdravlje srca, piše Zadovoljna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare